Les eleccions municipals -i autonòmiques- es presten a lectures molt variades segons on es posi el focus de l’anàlisi. A diferència d’unes generals, és més fàcil treure pit o amagar fracassos. No obstant, llegits en el seu conjunt, aquests resultats acostumen a anticipar les tendències dels següents comicis generals, que en aquest cas Mariano Rajoy convocarà probablement l’hivern que ve.

Des d’aquest punt de vista, hi ha coses poc discutibles. El PP, tot i guanyar pels pèls en el còmput general, ha experimentat una estrepitosa caiguda, amb la pèrdua de 2,5 milions de vots i una reguera de majories absolutes que deixa capitals i autonomies en mans de pactes alternatius. De la concentració de poder més gran de la democràcia que va aconseguir el 2011, el PP passarà en tres setmanes a la situació més precària.

Llegeix l’article sencer