La clau del resultat electoral el 27 de setembre pot estar en l’àrea metropolitana de Barcelona, amb històrics feus socialistes, on les urnes i les enquestes concentren el gruix de votants contraris a la independència. Per això no és estrany que el líder del PSC vegi motivacions electoralistes més enllà que es compleixi un any de la firma del decret de convocatòria de la consulta sobiranista.

El líder del PSC, Miquel Iceta, considera que s’ha “jugat” amb la data electoral perquè coincideixi amb la festivitat de la Mercè a Barcelona i molts ciutadansde l’àrea metropolitana marxin de pont aquells dies, i així acon­seguir que “votin uns ciutadans i no tant uns altres”. En declaracions a Onda Cero, Iceta va analitzar el calendari: “El primer dia de campanya és la Diada, en què hi ha convocada una manifestació per la independència que sens dubte serà important. I se celebren eleccions al mig d’un cert pont, el de la Mercè (24 de setembre), almenys per als ciutadans de Barcelona i l’àrea metropolitana”. Una decisió que, a parer seu, podria evitar una alta mobilització del vot contrari a la independència: “Volen que votin uns ino tant uns altres. Nosaltres volem que voti tothom. És veritat que les eleccions al Parlament han tingut sempre menys participació que les generals, però farem un esforç de mobilització”.

I és que, segons Iceta, moltscatalans no s’han sentit tradi­cionalment “cridats a participar” en les autonòmiques perquèconsideren que “són qüestions d’àmbit més sectorial”, de ma­nera que “una participació molt alta in­dicaria que sectors que s’han abstingut aquesta vegada han participat”.

Encara que el dirigent socialista té clar que les eleccions no seran un referèndum sobre la independència, sí que va subratllar que la majoria resultant “marcarà la política dels propers anys” i hi pot haver “decisions molt irreversibles”. “Si la llista d’Artur Mas i la de la CUP obtenen majoria, ens ficarem en un embolic del qual després ningú no sabrà sortir. Una majoria per la independència ens ficarà en un embolic de nassos”, ha avisat Iceta. En qualsevol cas, el candidat del PSC no planteja les eleccions com “una lluita entre dos fronts” o “dos blocs irreconciliables”, i sobre possibles pactes postelectorals va advocar per una majoria d’esquerres: “M’agradaria estar amb Podem, però sobretot amb tots els partits que aportin solucions concretes a Catalunya”.

D’altra banda, Inés Arrimadas, la candidata de Ciutadans, va insistir que l’endemà de les eleccions trucarà a Xavier Gracía Albiol, el candidat del PP, i a Iceta per intentar sumar i configurar un govern alternatiu als independentistes. Arrimades afirma que Ciutadans “serà” aquesta “alternativa” al “desafiament separatista”. La presidenciable per Ciutadans reclama a la resta de partits “constitucionalistes” estar “a l’altura de les circumstàncies”.