La Via Lliure demana més inscripcions perquè el recolzament fins ara és «insuficient» per omplir la Meridiana de BCN durant la Diada Els organitzadors veuen clau la mobilització cara al 27-S

L’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, coorganitzadors de la nova manifestació independentista amb motiu de la diada de l’Onze de Setembre, van fer una crida a la participació donat que el ritme d’inscripcions, avisen, no avança al ritme desitjat. L’objectiu de la mobilització d’aquest any consisteix a omplir l’avinguda Meridiana de Barcelona. I els 170.000 inscrits fins ara no són suficients.

Per això, el líder de l’ANC, Jordi Sànchez, va demanar ahir a la ciutadania que es prengui «molt seriosament» la convocatòria, ja que que es tracta, segons els organitzadors, d’un acte clau per impulsar el procés cap a l’Estat propi. L’actual nivell d’inscripcions és«insuficient» per aconseguir el ple total. L’organització ha dividit el recorregut en 135 trams, tants com diputats té el Parlament, que és on desembocarà la concentració. El 60% d’aquests trams segueixen sense estar complets, segons les dades facilitades ahir.

Austràlia i Santa Coloma

Com en edicions anteriors, l’ANC i Òmnium tracten d’animar a la mobilització però amb la convicció que finalment aconseguiran el seu objectiu. Per a això, durant el mes d’agost se succeiran actes de preescalfament en ciutats de Catalunya i de diversos països com Austràlia, Argentina i Anglaterra. L’últim dels quals es farà el 6 de setembre a Santa Coloma de Gramenet.

També s’està convidant les organitzacions i els col·lectius socials perquè s’afegeixin a les diverses franges temàtiques en què es dividirà la concentració i que van des de les relacionades amb el món de l’agricultura al sindicalisme, el feminisme o l’ecologisme, entre d’altres àmbits. Jordi Sànchez va aclarir que aquests trams són«orientatius» perquè qualsevol associació pot decidir lliurement la seva ubicació.

Els assajos previs tenen un protagonista simbòlic: el punter de colors. El símbol d’ubicació que servirà per indicar el rumb cap a la independència. Respecte a l’assistència de partits i líders institucionals, Sànchez es va mostrar ahir convençut d’aconseguir la presència de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha apuntat que assistirà de forma institucional als actes de la Diada. Sànchez també confia que aconseguirà la presència de Lluís Rabell, cap de llista de la candidatura Catalunya Sí que es Pot, organització que espera que la convocatòria sigui «inclusiva» perquè tots els que defensen el dret a decidir se sentin còmodes per acudir a la cita. Un convocatòria, amb tot, inequívocament independentista i preelectoral, com va quedar clar ahir en la convocatòria feta pels organitzadors. Hi haurà converses discretes amb Colau i Rabell i queda pendent de definir el paper i l’espai que tindrà cada líder o representant en un acte en el qual els convocants volen un protagonisme no partidista.

Sànchez va reiterar ahir que la Meridiana no serà un espai de confrontació electoral sinó d’«unitat». I en una estratègia similar a la d’anys anteriors, els organitzadors es reserven «sorpreses» sobre la manifestació.