• El líder del PSC avisa que l'”amalgama de Junts pel Sí i la CUP” suposaria “el camí més ràpid cap al desastre”

El líder del PSC, Miquel Iceta, proposa buscar la màxima “transversalitat” entre els partits catalans per arribar a una “gran coalició pel seny” que permeti evitar el “desastre” al qual es veu abocada Catalunya amb un pacte entre els independentistes deJunts pel Sí i la CUP.

En una entrevista amb Efe, Iceta ha instat el president català, Artur Mas, a estar a l'”altura de les seves responsabilitats”, assumir que ha perdut el plebiscit sobre la secessió que ell mateix va convocar, i al mateix temps acceptar el mandat de governar que liu han donat els catalans buscant “la millor fórmula, que no és la declaració unilateral d’independència, la ruptura de la legalitat i situar les institucions catalanes fora de la llei”.

Catalunya necessita govern, estabilitat i un pacte amb la resta d’Espanya, i l’amalgama de Junts pel Sí i la CUP no donarà ni govern, ni estabilitat, ni pacte i, per tant, s’ha de buscar un altre camí”, ha subratllat Iceta, que creu que “tot el que impliqui una via unilateral i de ruptura de la legalitat serà el camí més ràpid cap al desastre per a Catalunya” i provocarà “danys de difícil reparació”.

Iceta no entén que després que la mateixa CUP, formació independentista i d’esquerra radical, admetés que el “plebiscit” del 27-S s’havia perdut, les formacions secessionistes “facin abstracció” del resultat i precipitin una sortida “que és la més arriscada i la que més mal pot fer a Catalunya”.

GOVERN ESTABLE

“El que li convé [a Catalunya] és una gran coalició pel seny, de la qual surti un Govern estable, que tingui com a prioritats les solucions als problemes del país i ataqui l’emergència social que patim, un Govern que també sigui capaç de fer una negociació amb les institucions de l’Estat després de les generals”, ha insistit.

“S’ha d’apel·lar a la responsabilitat del president Mas; l’espectacle d’una presidència de la Generalitat sotmesa a una subhastaés indigne per a la institucions i és no servir als interessos dels catalans”, ha assenyalat Iceta, que creu que “l’espectacle d’aquests dies convé no prolongar-lo”.

En aquest sentit, Iceta ha advertit que convertir la presidència en “una peça de canvi, quan ell ja va acceptar anar de quatre en una llista” és una manera d'”anar al precipici més ràpidament”.

“No és un bon camí. Mas ha de saber llegir el resultat de les eleccions i buscar la millor fórmula, i aquesta no és la unilateral, la ruptura de la legalitat i situar les institucions catalanes fora de la llei”, ha afegit.

REACTIVACIÓ ECONÒMICA

Per a aquesta “gran coalició pel seny”, Iceta pensa “en tots aquells que puguin fer una gran majoria que posi en primer lloc els temes de la reactivació econòmica, assegurar les inversions previstes de Volkswagen a Catalunya, veure com protegim l’Estat del benestar, netegem la política del frau i la corrupció i que busqui un nou acord amb Espanya”.

En aquest últim punt, Iceta proposa recuperar el document que Mas va presentar al president Mariano Rajoy en la seva última reunió, que recollia 23 qüestions “que no han merescut cap d’elles resposta, fet que diu poc de Rajoy perquè són coses que no són ni la independència ni la consulta […] tot i que Mas tampoc ha insistit gaire perquè ha abandonat aquesta via de negociació”.

“Però el pacte entre Junts pel Sí i la CUP aniria en sentit contrari i volem alertar d’aquests riscos”, ha rematat Iceta, que ha denunciat que aquestes dues formacions “intenten desconèixer el resultat electoral i per postres accelerar els terminis d’un escenari d’enfrontament i il·legalitat”.

ARTUR MAS, A L’ALTURA

Iceta no té clar si Mas vol ser president a qualsevol preu, però espera que el cap del govern català “estigui a l’altura de les seves responsabilitats i tingui la grandesa de saber si és part de la solució o del problema; però això ho ha de veure ell”.

Per Iceta, és “obvi” que el suport popular a Mas ha anat disminuint, ja que ha passat dels 62 diputats el 2010 als 50 el 2012, i després als 31 actuals de CDC dins de Junts pel Sí, plataforma que també suma ERC i que va obtenir 62 escons el 27-S, després que en l’anterior mandat CiU i ERC en sumessin 71. “El Govern de Mas és cada vegada més feble”.

“Descric una circumstància i un polític ha de llegir les coses amb realisme i objectivitat, encara que no dic que Mas estigui cremat. Però no ha guanyat el seu plebiscit i això exigeix molta prudència en la lectura dels resultats i en la utilització dels mecanismes institucionals”, ha advertit.

Segons Iceta, “Mas té majoria per governar, però en el seu programa no hi pot haver la independència exprés i il·legal que proposa la CUP…¿com pot dir que el primer que farem serà un acte de desobediència col·lectiu? Demano serenitat, analitzar el que s’ha votat i el que li convé a Catalunya, i trobar elements de transversalitat, estabilitat i solidesa, i buscar un pacte”.