• Quasi el 52% dels catalans rebutgen que el Parlament impulsi actes de desobediència

Gráficos de la encuesta del GESOP para EL PERIÓDICO.

¿I ara què? Aquesta és la gran pregunta que la majoria de catalans (i molts espanyols) s’han estat fent des que les eleccions del 27-S no van aclarir les coses i deixessin un resultat que ha donat més interpretacions que el final de la sèrie Perdidos. Un any després del procés participatiu del 9-N, la majoria dels enquestats pel GESOP preferiria reclamar una vegada més una consulta pactada amb l’Estat abans que haver de recórrer a l’enfrontament directe amb opcions com la DUI o a actes de desobediència.  ¿Desacatar? No, gràcies

El que més clar tenen els sondejats és de qui és la culpa de la situació de bloqueig que es viu en les relacions entre la Generalitat i la Moncloa: més de la meitat, un 54,6%, assenyalen com a responsable el Govern que presideix Mariano Rajoy. Una visió que comparteixen un 92,4% dels votants de Junts pel Sí. Un 16,2% de la mostra consideren que si s’ha arribat fins a aquest bloqueig és pels partits independentistes, mentre que un 20,3% reparteixen salomònicament les responsabilitats entre el PP i els sobiranistes.

Ciutadans proreferèndum

Si en la recerca de responsabilitats d’aquesta situació la majoria d’enquestats es posen d’acord, més complicat resulta intentar trobar una solució al jeroglífic en què s’ha convertit el panorama polític català. Un mes després de les eleccions del 27-S només un 16,8% considera que la millor solució a l’embolic sigui convocar unes noves eleccions, que ja serien les terceres al Parlament en només cinc anys.

La millor sortida, per gairebé la meitat dels enquestats (46,5%), passaria per intentar reclamar de nou a l’Estat la celebració d’una consulta acordada. Una solució a l’escocesa que, avui dia, només defensa Podem entre els quatre principals partits espanyols i que, entre els enquestats catalans, recolzen de manera molt majoritària els votants del PSC, Catalunya Sí que es Pot, Unió i, fins i tot, la CUP. Seria fins i tot l’opció preferida entre els electors de Ciutadans (41,3%, davant el 39% que demanaria la convocatòria de nous comicis). Resulta interessant descobrir com els votants de Junts pel Sí es mostren molt dividits en aquest aspecte: tot i no haver pogut realitzar una referèndum legal i autoritzat fa un any, un 45,3% preferiria intentar explorar amb el nou Govern que es constitueixi després del 20-D una consulta pactada, mentre que un 41,5% aplaudiria la ruptura unilateral. Només un 18,7% de tots els enquestats apostaria per tirar pel dret i proclamar una DUI.

La proposta sobiranista de Junts pel Sí i la CUP, que els dos grups van presentar al Parlament el 27 d’octubre (just la setmana en què es van realitzar les enquestes), planteja que Catalunya ja no se supediti a la legalitat espanyola i obre la porta a la desobediència. No obstant, la meitat dels enquestats asseguren estar en contra del fet que la Cambra catalana impulsi actes de desacatament a la llei (51,9%).

Desobediència masculina

Un de cada tres (35,6%) advocaria per adoptar aquesta solució, i els votants de la CUP i de JxSí són els que estarien més disposats a fer el pas. Entre els votants joves i els d’esquerra hi ha més divisió d’opinions, però a partir dels 30 anys creixen de manera gradual els detractors d’aquesta opció radical. Per una altra part, les dones es mostren molt menys partidàries de la desobediència (29,8%) que els homes (41,6%).