En Comú Podem, la força guanyadora a Catalunya en les eleccions del 20 de desembre, ha ensumat la sang. Els seus dirigents saben que han ocupat el centre del tauler i que són la coalició amb més possibilitats de créixer si se celebren noves eleccions. Per això Xavier Domènech, el cap de llista per Barcelona i un dels descobriments positius de la passada campanya, va fer ahir unes sucoses declaracions en què, a més de marcar territori, ja anunciava per on pot augmentar el botí de 927.940 vots i 12 escons obtingut fa uns dies.

L’estratègia és senzilla. En Comú Podem pot esgarrapar paperetes del PSC i d’ERC. Als primers Domènech els demana que triïn «entre el referèndum o Susana Díaz», conscient que els socialistes catalans poden sortir escaldats per un terratrèmol al partit que situï en la direcció els partidaris més acèrrims de l’Espanya uniforme (o sigui, Díaz). A Esquerra l’emplaça a sumar-se a la reivindicació del referèndum, és a dir, a tornar unes pantalles enrere després del fiasco del plebiscit del setembre.

ABRAÇADA FRATERNAL

Però on Domènech fila més fi és en la seva abraçada fraternal a la CUP: «Nosaltres votaríem no a Mas, però això és una decisió que li toca a la CUP. Esperem que aquest debat no acabi amb el seu projecte polític». Molt bé, bon noi. Però de passada els diu als votants descontents amb el que va passar en l’assemblea de Sabadell que tenen un paraigua d’esquerres on aixoplugar-se. I també deixa en l’aire un possible cisma en la formació anticapitalista. D’això se’n diu tenir clars els objectius.

Ada Colaupadrina de Domè-nech, va reunir un gran capital polític amb els resultats del 20-D. No era candidata però es va implicar a fons en una campanya que va resultar tot un èxit. Va ser una de les grans triomfadores de la jornada. Sembla que la seva coalició té el vent de cua i que tant la repetició de les eleccions catalanes com la de les espanyoles només poden fer augmentar el seu poder. La possibilitat que Colau competeixi per la Generalitat no està contemplada. Únicament com a malson per a Mas i Junqueras.