La decisió del PSOE de cedir dos senadors a Democràcia i Llibertad (DiL) i dos més a ERC perquè les dues forces puguin formar grups parlamentaris a la Cambra alta ha desfermat les ires del PP, ha obert una interessant polèmica en els mitjans i ha assenyalat la profunda diferència entre la dreta i l’esquerra espanyola en la forma d’abordar les relacions amb els partits independentistes.

Que el Senat sigui notícia ja és estrany per si mateix. Que ho sigui perquè un «acte habitual de cortesia parlamentària», segons els socialistes, sigui presentat pel tremendisme patri com una operació per «donar veu als que volen trencar Espanya» indica fins a quin punt el conflicte català està impregnant tots els moviments en l’actual dilema de la política espanyola.

El cas de la cessió de senadors desmenteix la tesi que els dos grans partits estatals són igual d’insensibles davant els anhels de Catalunya. Perquè aquí s’ha vist que mentre el PP, corejat pels opinadors habituals, és partidari d’establir un cordó sanitari amb Esquerra i Convergència al crit d’¡a l’enemic, ni aigua!, el PSOE, i no només per cortesia, ha mantingut una actitud més flexible i raonable. Al capdavall, el gest de facilitar que ERC i DiL tinguin veu al Senat és una mà estesa al sobiranisme català en un moment decisiu.

Fracàs de la Constitució

A banda d’això, l’episodi demostra fins a quin punt ha sigut un fracàs el disseny constitucional del Senat com a Cambra territorial. Que dos grups tan arrelats en l’electorat català i tan importants en el desenvolupament de l’Estat autonòmic des de la mort de Franco tinguin dificultats per tenir grup propi a la Cambra que hauria de representar els interessos de les diferents autonomies indica fins a quin punt el Senat necessita una urgent revisió, que per descomptat no s’esgota amb la proposta oportunista del PSC de traslladar la seu a Barcelona. Un Senat reformat hauria de ser l’eix central d’una Espanya federal en la qual ningú hagués de fer gestos de cortesia perquè es representi la verdadera pluralitat del país.