• Mariano Rajoy va declinar “de moment” davant Felip VI presentar-se al Congrés per ser investit president del Govern…

Mariano Rajoy va declinar “de moment” davant Felip VI presentar-se al Congrés per ser investit president del Govern. Quan tot semblava indicar que el Monarca anunciaria l’encàrrec de formar Gabinet al líder del PP i president en funcions, la sorpresa majúscula d’aquesta renúncia va suposar una galleda d’aigua freda al partit fins ara al Govern i a l’escenari polític espanyol. La renúncia de Rajoy obre la porta a Pedro Sánchez, el líder socialista, a pactar un difícil i complicat executiu amb Podem, el líder del qual es va oferir ahir, després de reunir-se amb el Rei, que celebrarà la setmana que ve una nova tanda de converses per designar un candidat.

Rajoy va explicar després en una roda de premsa que no accepta ara per ara la proposta del Rei: “No tinc una majoria de vots a favor, sinó que tinc una majoria acreditada de vots en contra”. En vista d’això, el president en funcions va afirmar, en relació amb l’oferta de pacte d’ Iglesias a Sánchez: “No tindria cap sentit presentar-me a la investidura mentre d’altres negocien el repartiment del govern”. Rajoy va insistir que no renuncia a res, però de moment no té els suports per a una majoria estable i que continuarà treballant per aconseguir-la. En aquest pas a un costat de Rajoy també hi compta el fet que “no comenci a córrer el termini de dos mesos” transcorreguts els quals s’hauran de convocar noves eleccions. Per tant, Rajoy es dóna temps –encara a risc que Sánchez aconse­gueixi formar govern– perquè algunes capitals comu­nitàries i centres de poder econòmic puguin convèncer el dirigent socialista de les bondats d’una gran ­coalició de govern.

La sorpresa de la renúncia temporal de Rajoy va venir precedida per una altra proposta que també va causar fort estupor. El líder de Podem, Pablo Iglesias, va oferir al secretari general del PSOE un acord de govern dels dos partits més Esquerra Unida. Iglesias es va proposar com a vicepresident de l’ executiu, que estaria presidit per Sánchez, amb un programa de canvi amb àmplies reformes, entre les quals s’inclouria l’assumpció d’ Espanya com un Estat plurinacional, amb un ministeri per al qual va insinuar el nom de Xavier Domènech, diputat d’En Comú Podem. 

Sánchez va reaccionar amb sentit d’humor a la proposta, però va acceptar l’envit d’ Iglesias en afirmar: “Els votants no entendrien que no ens entenguéssim”. El líder socialista va insistir en el no del PSOE a un govern del PP i va agrair l’oferta d’ Iglesias, però va afirmar que primer vol parlar amb tots els grups, incloent-hi Ciutadans, i després negociar el programa polític, abans de decidir qui ocuparia quina cadira del futur executiu. Una oferta de pacte que aixeca un fort rebuig dins el PSOE –s’espera que en els propers dies Felipe González faci un pronunciament sobre la qüestió–per la proposta de Podem d’un referèndum a Catalunya, fet que constitueix un enorme obstacle polític per a l’objectiu de Sánchez, que necessitaria els vots del seu partit, Podem, Esquerra Unida i PNB, i l’abstenció dels independentistes.

La renúncia temporal de Rajoy rellança, doncs, les opcions de Pedro Sánchez, però també el posa en un compromís, atès que aquest disposa de tot just una setmana per pactar amb Iglesias i convèncer els ­barons del seu partit de la bondat d’un acord, tot un repte per al polític madrileny.