• L’advocat d’Artur Mas, Javier Melero, veu “lògic” que acabi en el Tribunal Suprem i tem que el sumari contra l’ex president, Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs es fraccioni en funció de l’aforament dels inculpats, tal com va ocórrer amb els ERE d’Andalusia

Estratègia legal. O aposta “lògica” pel Tribunal Suprem. Si Francesc Homs acaba sent inculpat per la consulta del 9-N, tal com planteja la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el cas acabarà en el Tribunal Suprem per la condició d’aforat de l’actual diputat al Congrés de Democràcia i Llibertat.

De confirmar-se la inculpació d’Homs, l’advocat Javier Melero, defensor d’Artur Mes en aquest mateix cas, considera que “el més lògic” és que tota la causa que es va obrir per la convocatòria de la consulta independentista del 9 de novembre de 2014 acabi en el Tribunal Suprem. És el que busca, políticament, Convergència per abrigallar a Mas i poder aprofitar la causa a favor seu.

En l’actualitat, el cas del 9-N s’instrueix en el TSJC perquè un dels inculpats, l’exconsellera Irene Rigau, és aforada per la seva condició de diputada al parlament català. Els altres dos inculpats són Artur Mas i Joana Ortega.

El cas marxa del TSJC

Si dimitís Rigau del seu escó, el cas passaria del TSJC a un jutjat ordinari, però, per contra, si s’imputa Homs, s’elevarà al Tribunal Suprem.
Javier Melero opina que, amb la inculpació d’Homs, solament caben dues possibilitats: que tot el cas passi al Tribunal Suprem o que es fragmenti entre dos o més instàncies judicials en funció del tipus d’aforament dels inculpats, tal com ha passat amb la instrucció dels ERE d’Andalusia. Aquest últim cas se segueix en un jutjat de Sevilla, en el Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia i en el Tribunal Suprem.

Artur Mas esquivarà al jutge Barrientos

La direcció de Convergència prefereix que el cas del 9-N es dirimeixi en el Tribunal Suprem, per la possibilitat de donar-li una major dimensió política.

De cap de les maneres vulguin que segueixi en el TSJC, per considerar-ho un territori “hostil” des que, al gener passat, Jesús María Barrientos va substituir Miguel Ángel Gimeno en la presidència.

L’advocat d’Artur Mas evita valorar si és possible polititzar encara més el cas o quin seria l’escenari judicial més benèvol per als seus clients: “No entro en les qüestions polítiques, solament en les tècniques”, adverteix.

Al jutge instructor li entren presses

Des que Barrientos presideix el TSJC, al jutge instructor del cas 9-N, Joan Manuel Abril, li ha entrat una sobtada pressa per tancar la investigació i dictar el corresponent procediment abreujat, però, probablement, un magistrat del Suprem assumirà aquesta tasca.

Juan Manuel Abril va trigar gairebé un any a prendre declaració a Artur Mas i, quan va decidir fer-ho, li va citar el 15 d’octubre passat, coincidint amb el 75 aniversari de l’afusellament de Lluís Companys, l’anomenat “president màrtir”. Ni Artur Mas hagués triat millor la data.