• El líder del PSOE reobre el diàleg amb CDC i ERC, tot i que rebutja el seu suport

Pedro Sánchez vol tornar a obrir de bat a bat les portes a Catalunyadesprés de quatre anys de majoria absolutíssima de Mariano Rajoy durant els quals han estat, segons el seu parer, tancades i barrades.

El líder del PSOE i aspirant a la Moncloa es reunirà demà amb els portaveus al Congrés de Convergència, Francesc Homs, i d’Esquerra Republicana de Catalunya, Gabriel Rufián i Joan Tardà. En els dos casos, segons ha anunciat Sánchez, per dir-los que no, que no està d’acord amb el seu projecte independentista per a Catalunya, ni amb les seves lleis de “desconnexió”, ni tampoc amb el “dret d’autodeterminació”. I tampoc no vol ni el suport ni tan sols l’abstenció de les formacions que representen per a la seva possible investidura. “Jo no buscaré el suport de l’independentisme ni farem descansar el Govern d’ Espanya en dues formacions que volen trencar Espanya”, diu Sánchez.

Però creu que no n’hi ha prou amb dir que no. Això és precisament el que li retreu a Rajoy. El líder del PSOE defensa la Constitució, la unitat i la integritat territorial d’ Espanya. Una Espanya “unida en la seva diversitat”. Però considera que cal donar una solució política a la greu crisi de convivència que, segons la seva opinió, pateix Catalunya. I el primer que cal fer és reprendre el diàleg, des d’on es va quedar encallat entre Rajoy i Artur Mas. “Hem de reprendre l’agenda dels 23 punts de Mas”, assegura Sánchez a La Vanguardia. 

Es refereix al catàleg de demandes –un autèntic Memorial de Greuges– que el llavors president de la Generalitat va presentar al president del Govern, avui en funcions, l’agost del 2014. Estracta d’una sèrie de reivindicacions, articulades en 23 punts, que feien refe­rència al finançament, les infraestructures, les competències i la política lingüística de Catalunya. El líder del PSOE lamenta ara que el Govern d’ Espanya, representat per Rajoy, no donés cap resposta a aquell document.

La seva intenció, per tant, és “desbloquejar” aquesta negociació, i té previst posar-la sobre la taula demà en la seva cita amb els representants de Convergència i ERC.

La solució a la crisi territorial ha de ser política i, a més llarg termini, la seva proposta és una reforma de la Constitució que, en el debat territorial, avanci cap al federalisme. Al “programa de govern” que està negociant amb diferents forces parlamentàries per tancar un acord a finals de mes i aconseguir la seva investidura a començaments de març, aposta per “desenvolupar el concepte d’ Estat federal”.

Es tracta d’un projecte de reforma constitucional delimitat però ambiciós i que planteja amb un calendari en el qual, en el termini d’un mes a partir de la seva investidura com a president del Govern, s’obriria una subcomissió d’estudi dins de la comissió Constitucional del Congrés. Durant sis mesos aquesta subcomissió tindria l’encàrrec de delimitar “el perímetre” de la reforma en qüestió. De manera que, després, es nomeni una ponència constitucional que pugui iniciar la redacció d’un projecte de reforma a principis del 2017. Aquest projecte blindaria “el reconeixement efectiu de les singularitats” de Catalunya.

Fins llavors, Sánchez considera prioritari, per començar, recuperar i “normalitzar” la interlocució amb el nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont. El líder del PSOE ja li va telefonar, i tenen prevista una primera cita. “Cal asseure’s a parlar, fins i tot per dir que no”, argumenta. Però en aquest sentit, l’aspirant a la Moncloa creu que ja hi ha molt a parlar si es recuperen els 23 punts que va presentar Mas i que Rajoy va deixar sense resposta.

El seu propòsit, amb aquestes iniciatives, és també frenar la “deriva sobiranista” de Catalunya. Amb aquest canvi polític, a la direcció del PSOE consideren que es pot fer un gir al procés independentista a Catalunya. Si a les últimes eleccions catalanes, l’independentisme va aconseguir el 48% dels vots davant el 52% que, segons el parer de Sánchez, “va votar no a la independència”, l’objectiu seria ajudar a ampliar la distància d’aquest últim posicionament durant la pròxima legislatura “de canvi” a Espanya.

També s’ha criticat molt Sánchez, dins i fora del PSOE, per les cessions d’escons a Convergència i a ERC perquè tinguessin grups propis al Senat. A la direcció del PSOE, malgrat això, defensen aquesta estratègia que, segons el seu parer, evita donar més arguments als independentistes relacionats amb “a Espanya no ens deixen ni parlar”. Sánchez, en canvi, està decidit a “articular el diàleg territorial” precisament al Senat, que també té planejat reconvertir en una autèntica cambra territorial.

I, mentrestant, les seves nego­ciacions amb Ciutadans i IU, i en espera que s’hi afegeixi també Podem, han aconseguit “ avenços substan­cials”, segons va celebrar ahir An­tonio Hernando. Tant és així que Sánchez es reunirà avui amb el ­president del Congrés, Patxi López, per fixar la data del debat d’inves­tidura.