• L’opinió favorable a la secessió cau 11 punts entre els bascos en dos anys

  • El Sociòmetre revela que el 62% dels enquestats estan molt o bastant satisfets amb la democràcia al País Basc

El suport a la independència segueix caient a Euskadi. L’últim Sociòmetre revela que el percentatge de ciutadans que la recolza ha caigut 11 punts en dos anys, ja que el 2014 era el 30% de la població la que apostava per aquesta via, mentre que el 2016 defensen la independència únicament el 19% dels enquestats.

Aquesta tendència a la baixa del sentiment independentista a Euskadi s’ha accentuat des de començaments del 2015, després delreferèndum d’Escòcia el setembre del 2014 i la consulta catalana del novembre del 2014. L’adéu d’ETA a les armes a penes ha tingut influència en la mobilització de sectors aliens a l’esquerra ‘abertzale’ cap al camí sobiranista.

Aquesta enquesta del Govern basc conclou que actualment el 38% de la població es mostra en contra de la independència, el percentatge més ampli des de 1998, quan s’oposaven a la separació d’Espanya el 24% dels bascos. En tot cas, un 30% dels enquestats afirmen que estarien o no d’acord amb la independència en funció de les circumstàncies i un 12% no contesta.

L’estudi, realitzat mitjançant 2.310 entrevistes domiciliades entre els dies 25 de gener i 2 de febrer del 2016, revela que 7 de cada 10 votants d’EH Bildu recolzen la independència, mentre que només ho fan un 20% dels penabistes.

Respecte a la valoració sobre la democràcia a Euskadi, el 62%afirma que està molt o bastant satisfet. La xifra només arriba al29% quan es pregunta sobre la democràcia a Espanya, i al 31%quan el marc de referència és l’europeu.

VALORACIÓ DE LÍDERS

El Sociòmetre també analitza els diferents líders polítics. El ‘lehendakari’ Iñigo Urkullu torna a ser l’únic polític basc que aconsegueix l’aprovat, amb un 5,3 sobre 10. Just darrere queda el president del PNB, Andoni Ortuzar, amb un 4,7, seguit del dirigent de Sortu, Hasier Arraiz, que es queda en un 4,4, i de la secretària general del PSE, Idoia Mendia, que obté un 3,9. Els més mal valorats són el líder del PP basc, Alfonso Alonso, amb un 2,3, i el portaveu d’UPD, Gorka Maneiro, que a penes obté un 2.

El treball també analitza l’evolució en els últims 20 anys de la valoració respecte a la pertinença d’Espanya a la Unió Europea. Els resultats són molt similars als obtinguts fa dues dècades, ja que un 45% de la població opina que pertànyer a la UE és bo, un 37% creu que no és ni bo ni dolent i un 12% considera que és dolent.