• El vicepresident del Govern reclama a l’Estat que doni a la Generalitat més marge de dèficit per a aquest any

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha volgut aquest dilluns “recordar una evidència” que, no obstant, suposa tornar a trepitjar el fre en el ritme del procés independentista. “La independència de Catalunya no serà fruit només d’una decisió unilateral per part de les institucions catalanes. Ni tan sols serà fruit d’un suposat acord bilateral amb les institucions espanyoles, sinó, com qualsevol procés polític complex, serà inevitablement multilateral“, ha afirmat el líder d’ERC en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Un missatge buscadament conciliador dies després de la reunió entre Junqueras i el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, però que probablement no haurà agradat gens a la CUP, que pressiona al Parlament Junts pel Sí perquè concreti i acceleri el full de ruta. Els anticapitalistes, a més, no deixen d’advertir diàriament que el seu suport als pressupostos del 2016 no està escrit, i reclamen que aquests comptes incloguin una partida per finançar la creació de noves estructures d’Estat. En una moció que es votarà en el pròxim ple de la Cambra, la CUP insta l’Executiu català a presentar abans d’un mes “un pla d’actuació relatiu a la fase preconstituent delprocés constituent“.

DEUTES PENDENTS

El número dos del Govern ha assegurat que farà “tot el possible” perquè Catalunya pugui disposar d’una Hisenda pròpia en 16 mesos, segons el pla previst pel Gabinet de Carles Puigdemont, si bé ha recordat que la Generalitat no ha esgotat el seu marge “autonòmic” en aquesta matèria. Junqueras ha donat per fet que Catalunya rebrà els 7.520 milions d’euros que ha sol·licitat aquest any a compte de l’FLA, alhora que ha lamentat que el sostre de dèficit de Catalunya aquest any sigui del 0,3%, i no de l’1,07% del PIB, que és el percentatge que creu que li correspondria en aplicació de la llei d’estabilitat pressupostària.

Aquest límit del 0,3% del PIB implica, segons el vicepresident econòmic, que la Generalitat compti amb 1.600 milions d’euros menys per a aquest exercici, ja que cada dècima del PIB català equival a uns 200 milions d’euros.