EL ple del Parlament de Catalunya va aprovar ahir, amb els vots favorables del bloc independentista (Junts pel Sí i CUP), les conclu­sions de la comissió d’estudi del Procés Constituent, en les quals s’estableixen els passos per seguir al camí que, hipotèticament, conduiria Cata­lunya a les portes de la independència. Tots els altres partits s’hi van oposar, de diferent manera. Catalunya
Sí que es Pot ( CSQP) va votar en contra. El PSC no va votar. Ciutadans i Partit Popular es van absentar de l’hemicicle. El Parlament va quedar partit en dues meitats en una qüestió de la màxima gravetat. El ­document aprovat contempla la futura aprovació de les deno­minades lleis de “desconnexió”, l’elaboració d’una constitució catalana i la creació d’una “assemblea consti­tuent”, que, segons el text, no estaria sotmesa a cap altre poder, inclòs el judicial. La ruptura unilateral defineix la proposta. El Parlament no només xoca frontalment amb el Tribunal Constitucional, que fa uns ­dies va avisar de la il·legalitat d’aquesta ­declaració d’intencions, sinó amb la mateixa legalitat catalana: l’Estatut exigeix per a la seva reforma una majoria de dos ­terços (90 diputats).

Es repeteix la història del 9 de novembre del 2015, data en què la Cambra catalana va aprovar una primera resolució de caràcter rupturista, immediatament tombada pel TC. Aquella declaració va ser el primer tribut de Junts pel Sí a la CUP perquè desbloquegés la investidura d’ Artur Mas. Un pagament precipitat i inútil. Com és ben sabut, l’extrema esquerra independentista va mantenir fins a l’últim minut el veto a Mas i aquest va haver de lliurar el seu cap. Va ser elegit president Carles Puigdemont i, al cap de pocs mesos, la CUP es negava a aprovar els pressupostos de la Generalitat. Davant aquell segon veto, Puigdemont va respondre amb una qüestió de confiança que es debatrà el proper 28 de setembre. El d’ahir és el tercer pagament a la CUP en menys d’un any: xoc amb el Tribunal Constitucional per poder superar la qüestió de confiança.

Val a dir que estem davant una recomposició provisional de la majoria parlamentària independentista ( fins a la següent crisi). També és una reanimació emocional amb vista a l’Onze de Setembre. I es compra temps. Temps per veure què passa en la política espanyola, perquè maduri la refundada CDC i per evitar el col·lapse de la legislatura i la desmoralització de les persones de bona fe il·lusionades amb la idea independentista.

No és sobrer tornar a recordar que les eleccions del 27 de setembre del 2015, convocades amb apel·lació plebiscitària, no van donar el 50% dels vots a l’independentisme. El plebiscit no va triomfar. Gràcies a la vella llei electoral, les formacions independentistes van obtenir majoria absoluta d’escons, una majoria heterogènia i inestable. L’accentuació de la gestualitat rupturista és la goma d’enganxar que la manté unida.

Mentrestant, han passat algunes coses importants. La política espanyola s’ha col·lapsat i l’horitzó europeu s’ha enterbolit. Espanya acumula nou mesos d’interinitat i quatre realitats molt diferents –l’escissió britànica, el terrorisme islàmic, la tragèdia dels refu­giats i el baix creixement econòmic– turmenten la Unió Europea. El context és molt més problemàtic que fa un any. El mal europeu no vol soroll i la inestable majoria parlamen­tària catalana actua com si la gravetat del context no li importés gaire. Catalunya no podrà millorar el seu autogovern projectant més incertesa a un escenari europeu cada cop més complicat. Aquest és un mal camí. El moviment d’ahir és un error estratègic, motivat per angunioses necessitats tàctiques.

EL ple del Parlament de Catalunya va aprovar ahir, amb els vots favorables del bloc independentista (Junts pel Sí i CUP), les conclu­sions de la comissió d’estudi del Procés Constituent, en les quals s’estableixen els passos per seguir al camí que, hipotèticament, conduiria Cata­lunya a les portes de la independència. Tots els altres partits s’hi van oposar, de diferent manera. Catalunya
Sí que es Pot ( CSQP) va votar en contra. El PSC no va votar. Ciutadans i Partit Popular es van absentar de l’hemicicle. El Parlament va quedar partit en dues meitats en una qüestió de la màxima gravetat. El ­document aprovat contempla la futura aprovació de les deno­minades lleis de “desconnexió”, l’elaboració d’una constitució catalana i la creació d’una “assemblea consti­tuent”, que, segons el text, no estaria sotmesa a cap altre poder, inclòs el judicial. La ruptura unilateral defineix la proposta. El Parlament no només xoca frontalment amb el Tribunal Constitucional, que fa uns ­dies va avisar de la il·legalitat d’aquesta ­declaració d’intencions, sinó amb la mateixa legalitat catalana: l’Estatut exigeix per a la seva reforma una majoria de dos ­terços (90 diputats).

Es repeteix la història del 9 de novembre del 2015, data en què la Cambra catalana va aprovar una primera resolució de caràcter rupturista, immediatament tombada pel TC. Aquella declaració va ser el primer tribut de Junts pel Sí a la CUP perquè desbloquegés la investidura d’ Artur Mas. Un pagament precipitat i inútil. Com és ben sabut, l’extrema esquerra independentista va mantenir fins a l’últim minut el veto a Mas i aquest va haver de lliurar el seu cap. Va ser elegit president Carles Puigdemont i, al cap de pocs mesos, la CUP es negava a aprovar els pressupostos de la Generalitat. Davant aquell segon veto, Puigdemont va respondre amb una qüestió de confiança que es debatrà el proper 28 de setembre. El d’ahir és el tercer pagament a la CUP en menys d’un any: xoc amb el Tribunal Constitucional per poder superar la qüestió de confiança.

Val a dir que estem davant una recomposició provisional de la majoria parlamentària independentista ( fins a la següent crisi). També és una reanimació emocional amb vista a l’Onze de Setembre. I es compra temps. Temps per veure què passa en la política espanyola, perquè maduri la refundada CDC i per evitar el col·lapse de la legislatura i la desmoralització de les persones de bona fe il·lusionades amb la idea independentista.

No és sobrer tornar a recordar que les eleccions del 27 de setembre del 2015, convocades amb apel·lació plebiscitària, no van donar el 50% dels vots a l’independentisme. El plebiscit no va triomfar. Gràcies a la vella llei electoral, les formacions independentistes van obtenir majoria absoluta d’escons, una majoria heterogènia i inestable. L’accentuació de la gestualitat rupturista és la goma d’enganxar que la manté unida.

Mentrestant, han passat algunes coses importants. La política espanyola s’ha col·lapsat i l’horitzó europeu s’ha enterbolit. Espanya acumula nou mesos d’interinitat i quatre realitats molt diferents –l’escissió britànica, el terrorisme islàmic, la tragèdia dels refu­giats i el baix creixement econòmic– turmenten la Unió Europea. El context és molt més problemàtic que fa un any. El mal europeu no vol soroll i la inestable majoria parlamen­tària catalana actua com si la gravetat del context no li importés gaire. Catalunya no podrà millorar el seu autogovern projectant més incertesa a un escenari europeu cada cop més complicat. Aquest és un mal camí. El moviment d’ahir és un error estratègic, motivat per angunioses necessitats tàctiques.

Europa es troba en un moment crític i la política espanyola voreja el col·lapse després de nou mesos d’interinitat. Malgrat el persistent bloqueig de la investidura, el nou escenari espanyol ofereix possibilitats d’intervenció que cap força política catalana no hauria de menystenir. Alguns polítics catalans, no independentistes, així ho estan entenent. També sembla que ho ha entès CDC/PDC, amb un malabarisme sorprenent. Una setmana abans de votar ruptura a Barcelona, Convergència va deixar generosament set dels seus vuit vots al PP perquè blindés la Mesa del Congrés dels Diputats. Un curiós contrast.

La votació d’ahir pot motivar una resposta punitiva del TC. És això el que realment es busca?

Catalunya encara és a temps de poder canalitzar
la gran energia civil que ha mobilitzat el fort desig d’autogovern cap a objectius intel·ligentment realitzables. Objectius que mobilitzarien en una mateixa direcció una amplíssima majoria, sense divisions polítiques i socials que poden acabar tenint un alt cost en aquesta fase de fragilitat de la seguretat europea.