La defensa de les idees té un límit: l’honestedat i la veritat. Quan es cau en la manipulació i la mentida més grollera, aleshores la ideologia -la que sigui- esdevé perillosament tòxica i intrínsecament perversa i, per tant, cal rebutjar-la i combatre-la. Sentint-ho molt, haig de dir que l’independentisme català ha caigut en aquest parany abjecte i ha deixat de merèixer el meu respecte i la meva consideració.

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha encetat una campanya que consisteix a fer un cementiri a l’aire lliure amb 400 creus de color groc on s’hi llegeix la inscripció “Sistema sanitari”. El primer d’aquests ‘cementiris ambulants’ es va plantar divendres passat a l’emblemàtica plaça Major de Vic i, en els pròxims dies, s’ha anunciat que s’instal·larà en espais públics d’altres ciutats catalanes.

L’impacte visual de 400 creus és colpidor i el missatge que pretén transmetre l’ANC amb aquest muntatge és d’una contundència esfereïdora: suposadament, l’Estat espanyol s’ha carregat el sistema sanitari català i això ha provocat que molta gent hagi mort de manera prematura als nostres hospitals. És a dir, s’està acusant “Madrid” de perpetrar un genocidi deliberat de catalans i fomentant l’odi irracional contra els espanyols.

La campanya de l’ANC es recolza en un fragment de les converses enregistrades entre el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, i l’exdirector de l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso, divulgades pel diari www.publico.es en vigílies de les passades eleccions generals del 26-J. En un moment d’aquest diàleg, Daniel de Alfonso es vanta davant el ministre que “les hemos destrozado el sistema sanitario” i aquesta frase ha esdevingut ‘dinamita’ en mans dels independentistes.

Pensem un minut. Què volia dir Daniel de Alfonso, nomenat l’any 2011 pel Parlament de Catalunya, amb l’expressió “les hemos destrozado el sistema sanitario”? L’OAC no fa els Pressupostos de la Generalitat ni es dedica a repartir els recursos dedicats al departament de Salut. L’OAC té per missió lluitar contra la corrupció i, malauradament, el sector sanitari català ha esdevingut, en els últims anys, una claveguera fastigosa (tràfic d’influències, comissions il·legals, sobrepreus, privatitzacions, concursos trucats, portes giratòries…). El casInnova que investiga el Jutjat de Reus és el paradigma d’aquest escàndol.

Durant el mandat de Daniel de Alfonso, l’OAC va endegar diverses investigacions sobre el putiferi de la sanitat pública catalana i és en aquest context que té sentit la frase “les hemos destrozado el sistema sanitario”, que en realitat vol dir: “Hem desmuntat la màfia empresarial i política que parasita el sistema sanitari català”. Això ho entén tothom, però l’ANC aprofita la literalitat dels mots per muntar aquests infames cementiris a l’aire lliure. Vol dir això que l’ANC és còmplice de la corrupció? Jo conec Jordi Sànchez i sé que no és així, no endebades ha treballat molts anys al costat del Síndic de Greuges.

Però la manipulació a consciència de la frase literal de Daniel de Alfonso ha estat aprofitada, sense cap mena d’escrúpols, pels independentistes més abrandats per atacar “Madrid” i escometre contra la “quinta columna unionista” que, segons aquesta visió paranoica i psicòtica de la política, hi ha a Catalunya. Una de les víctimes propiciatòries d’aquesta campanya de l’odi ha estat el diputat de CSQP, Albano Dante Fachín, antic editor de la revista gratuïta Cafè amb llet.

Des d’aquesta publicació es van destapar molts marros de la sanitat pública catalana i, en especial, del Consorci Sanitari del Maresme i dels negocis de Ramon Bagó, un dels ‘dinosaures’ del règim pujolista. L’equip de Cafè amb llet va denunciar aquests fets a l’OAC. Ara, en saltar l’escàndol de les converses del ministre de l’Interior amb Daniel de Alfonso, el diputat deCSQP s’ha convertit, de retop, en el blanc de les ires independentistes i l’acusen de ser un còmplice de les maniobres conspiratives de les ‘clavegueres de l’Estat’ contra Catalunya. Embolica que fa fort!

La corrupció i les brutals retallades pressupostàries que han destrossat el sistema sanitari català tenen uns responsables amb noms i cognoms. I, de ben segur, Albano Dante Fachín no ho és. En aquesta Catalunya demencial hem arribat al punt que qui denuncia les brutícies del poder convergent (o com se’n digui) és acusat de ser un enemic de la pàtria i un traïdor. Per respecte a l’ANC i als seus associats –dels quals en conec molts i sé com pensen- demano que s’aturi d’immediat aquesta desafortunada campanya dels cementiris a l’aire lliure. Keep calm!