L’atzucac en què es troba la relació de Catalunya amb la resta d’Espanya requereix de forma imprescindible i urgent una solució capaç d’assolir un ampli suport social a Catalunya i a la resta d’Espanya. Agradi o no, la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut que havia votat la ciutadania catalana va deixar en suspens la via del pacte. I fins ara no hi ha hagut cap iniciativa seriosa per reprendre aquesta via. El Govern del PP nega directament el problema, mentre que el Govern català l’aprofita per sumar arguments i suports al seu projecte separatista.

Com que no hi ha solucions màgiques ni immediates a un problema tan complex, cal començar per un canvi d’actitud a Madrid que enforteixi les posicions partidàries del camí del diàleg, la negociació i el pacte com a única via per resoldre el problema. Per això és imprescindible tenir un govern d’Espanya que no amagui el cap sota l’ala, perquè el resultat de les eleccions al Parlament de Catalunya del 27 de setembre de 2015 és inequívoc: tot i que no hi ha una majoria ciutadana en favor de la independència, sí que hi ha una àmplia majoria insatisfeta amb l’actual estat de les relacions entre Catalunya i la resta d’Espanya. 

Continuo creient que la millor solució és renovar el pacte constitucional de 1978, que ens ha proporcionat més de 35 anys de progrés col·lectiu. Però el referèndum sobre la reforma constitucional federal que proposem serà una de les darreres etapes d’aquesta via de pacte. Cal començar des d’ara mateix un llarg camí que tanqui ferides, esmeni errors i obri perspectives per a un diàleg polític de fons. Les qüestions urgents a resoldre són les següents:

1) Revertir la dinàmica de relacions conflictives entre els governs de Catalunya i Espanya. En aquest terreny cal resoldre per la via de la negociació els conflictes competencials pendents i treballar per a recuperar els elements d’autogovern erosionats per la sentència del Tribunal Constitucional, que la mateixa sentència ja apunta que es podrien resoldre modificant lleis al Congrés dels Diputats (per exemple, reformant la llei Orgànica del Poder Judicial, la llei de Règim Local –per fer possible l’organització territorial pròpia de Catalunya en vegueries–, la normativa d’organismes i institucions estatals per a impulsar la participació en aquests de les comunitats autònomes, etc.). Abordar els 23 temes plantejats pel president Mas al president Rajoy. Derogar la Lomce, particularment pel que implica d’ingerència en la política lingüística i educativa de la Generalitat. Aprovar una llei de Llengües. Assegurar la presència de la llengua i la cultura catalanes a la Unesco. Resoldre qüestions relatives a la memòria històrica com l’anul·lació del judici al president Companys. I fins i tot abordar qüestions d’ordre menor com la introducció d’un distintiu autonòmic a les matrícules dels vehicles tal com s’ha fet a França.

2) Abordar sense dilació la negociació del nou model de finançament, revisant l’excessiu esforç de reducció del dèficit imposat a les comunitats autònomes, negociant un quitament parcial del seu deute, introduint el principi d’ordinalitat i impulsant els consorcis tributaris.

3) Revisar la política inversora de l’Estat. Impulsar decididament el corredor mediterrani i abordar problemes sagnants com la millora del servei de Rodalies.

Només capgirant l’actual absència de diàleg, podrem entrar en una via de negociació que culmini en la necessària reforma constitucional. En el marc de la reforma federal, els independentistes podrien plantejar totes les seves reivindicacions, acceptant que no poden imposar-les de forma unilateral i que un pacte, per definició, implica cessions d’ambdues parts.

Sóc conscient que el camí que proposo no és senzill i que, fins i tot, alguns independentistes poden preferir jugar a la ruleta russa i apostar pel tot o res, però considero que tant l’immobilisme de Rajoy com la deriva unilateral de l’independentisme estan abocades al fracàs i poden comportar finalment un xoc de trens en què tots hi sortirem perdent, posant en risc, fins i tot, la unitat civil del poble català i el seu autogovern.