• Descartat que els Mossos desobeeixin l’Estat, l’independentisme somia ara ocupar les places perquè Europa imposi el referèndum

L’episodi de Berga ha tensat de nou les costures de l’independentisme. A les dues parts en conflicte, la CUP i Junts pel Sí, els assisteix la raó. Els anticapitalistes culpen la Generalitat de subordinar-se a l’Estat quan va enviar els Mossos a detenir l’alcaldessa per portar-la davant el jutge. És cert. I el Govern català replica que els Mossos, com a policia judicial, estaven obligats a fer-ho. També és cert.

Aquest xoc entre els promotors del full de ruta independentista no és sinó el preludi d’enfrontaments futurs, i confirma l’evidència que en el procés, que tanta il·lusió suscita a Catalunya, hi molt d’il·lusionisme. Perquè el “referèndum o referèndum de Carles Puigdemont, que apunta (sense explicitar-la) a la unilateralitat tan anhelada per la CUP, resultaria del tot impracticable sense funcionaris que desobeïssin el mandat legal de no posar les urnes. O de procedir a retirar-les.

El president garanteix que en el seu trànsit cap a la secessió Catalunya anirà “de la llei a la llei”, així doncs les normes espanyoles seguiran en vigor fins que les autòctones les remplacin. És a dir, que quan la Generalitat convoqui el referèndum els Mossos seguiran subjectes al Codi Penal i la justícia espanyola. I que, en bona lògica, obraran llavors igual que ho van fer divendres a Berga.

Descartada doncs la desobediència del funcionariat, l’última carta que es guarda l’independentisme davant el veto estatal al referèndum és la de la insubmissió ciutadana: desenes, potser centenars de milers de catalans permanentment acampats en carrers i places al crit de “¡Volem votar!”. Un ‘Euromaidan‘ a la catalana perquè, aquesta vegada sí, el món ens miri i obligui Espanya a negociar els termes de la consulta i la ulterior secessió.

EL PRECEDENT D’UCRAÏNA

Sense qüestionar l’acreditada capacitat de mobilització de l’independentisme, s’ha de ressenyar que no és el mateix manifestar-se festivament Diada rere Diada que ocupar les places dia rere dia. Que els desallotjaments, com va passar amb el 15-M, anirien a càrrec dels Mossos. I que, transcorreguts tres anys i una guerra civil, Europa segueix sense acollir en el seu si Ucraïna.