El president de La Tercera Via, Mario Romeo, insta al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a redreçar la política catalana i “a treballar per un nou pacte constitucional que reconegui a Catalunya la seva dimensió singular en el marc d’una Espanya plurinacional i diversa”.

Quan s’acompleix un any des que Carles Puigdemont va ser escollit president de la Generalitat, l’associació La Tercera Via Diàleg i Acord li ha adreçat una Carta oberta.

El president de l’entitat, Mario Romeo recorda que Puigdemont ja ha fet pública la seva decisió de no presentar-se a unes properes eleccions que, “tot fa pensar es troben en un horitzó prou immediat”. En aquest sentit lamenta que “és molt probable que el balanç de la vostra presidència ofereixi finalment la imatge de la interinitat” i li recorda que ha centrat tots els esforços en un horitzó polític –la independència- que “no compta amb el suport majoritari dels catalans”.

A més, l’associació de La Tercera Via considera “inconcebible” que Catalunya no disposi de pressupostos des de l’any 2015 o que els interessos globals de Catalunya no s’hagin vist representants en la Conferència de Presidents “a causa del que considerem una injustificable absència”.

Per això el president de l’associació Mario Romeo fa una “apel·lació al diàleg, el respecte a la llei i la defensa de la democràcia” així com a la necessitat de preservar “la unitat civil de tot el poble de Catalunya, sense cap mena de distinció”.

L’associació La Tercera Via creu que Puigdemont encara pot passar a la història com un president que vol fer un seriós esforç per “articular noves formules d’encaix de Catalunya dins d’Espanya”. En aquest sentit fa una crida al president a donar “un definitiu cop de timó” per redreçar la política catalana i orientar-la al servei dels interessos col·lectius de Catalunya, “a treballar per un nou pacte constitucional que reconegui a Catalunya la seva dimensió singular en el marc d’una Espanya plurinacional i diversa”.

Finalitza la carta assenyalant que la societat catalana “es mereix una actuació decidida del seu govern ara i aquí. Té tot el dret a ser una societat inclusiva i estructurada i no a fiar-ho tot a les promeses d’un futur intangible”.

 

Barcelona, 26 de gener de 2017

 

Text íntegre:

Carta oberta de l’associació La Tercera Via al President de la Generalitat Carles Puigdemont

 

Molt Honorable President

S’acompleix ara un any des que vau accedir a la presidència de la Generalitat de Catalunya a través d’un procés tan legítim com poc habitual, cosa que en cap cas treu rellevància al fet d’ocupar el càrrec de la primera institució del país.

Coincidint amb aquest aniversari heu manifestat la vostra decisió de no presentar-vos a unes properes eleccions que, tot fa pensar, es troben en un horitzó prou immediat.

És molt probable que el balanç de la vostra presidència ofereixi finalment la imatge de la interinitat i el fet d’haver centrat tots els esforços en un horitzó polític –la independència- que no compta amb el suport majoritari dels catalans i la manca de respostes concretes a qüestions cabdals que ens afecten col·lectivament.

Des de l’associació de La Tercera Via, creiem que la falta d’iniciativa legislativa i de resposta davant els reptes de tota mena que té plantejats Catalunya en l’àmbit econòmic, social o cultural, no es poden imputar únicament a l’evident política recentralitzadora del govern del Partit Popular, a la manca d’inversions de l’estat o a la manca de recursos  fruit d’un indubtablement deficient sistema de finançament autonòmic, sinó també a la manca d’una visió estratègica sobre la governança del país per part del govern de la Generalitat. En aquest sentit, és inconcebible que Catalunya no disposi de pressupostos des de l’any 2015. O que els interessos globals de Catalunya no s’hagin vist representants en la Conferència de Presidents a causa del que considerem una injustificable absència.

El president de la Generalitat té l’honor i l’enorme responsabilitat de representar el conjunt de la ciutadania, de generar i portar a terme  polítiques i actuacions que poden donar sortida als reptes i anhels de la majoria: tant en termes de garantir l’encaix de la seva dimensió nacional, com d’abordar els problemes i encarrilar les aspiracions que Catalunya té en un món global i cada vegada més complex.

L’apel·lació al diàleg, el respecte a la llei i la defensa de la democràcia no són recursos retòrics. Com tampoc ho és la necessitat de preservar la unitat civil de tot el poble de Catalunya, sense cap mena de distinció.

Creiem que encara teniu la possibilitat de passar a la història com un president que vol fer un seriós esforç per trobar i articular noves formules d’encaix de Catalunya dins d’Espanya. Pensem que és la vostra obligació intentar-ho, bastint una amplia majoria social unida al voltant d’objectius de progrés, de col·laboració i d’aprofundiment democràtic en el marc espanyol i europeu.

Us demanem un definitiu cop de timó per redreçar la política catalana, abocada des de fa massa temps a la incertesa, per orientar-la al servei dels interessos col·lectius de Catalunya, a treballar per un nou pacte constitucional que reconegui a Catalunya la seva dimensió singular en el marc d’una Espanya plurinacional i diversa. I a cercar les aliances socials, polítiques i econòmiques arreu d’Espanya per obtenir aquest resultat

La societat catalana es mereix una actuació decidida del seu govern ara i aquí. Té tot el dret a ser una societat inclusiva i estructurada i no a fiar-ho tot a les promeses d’un futur intangible.

 

Mario Romeo, president de La Tercera Via

 

Barcelona, 26 de gener de 2017