El Govern britànic de la conservadora Theresa May ha publicat, a començaments de febrer, el seu llibre blanc sobre els problemes que ha d’intentar resoldre de cara a aconseguir un Brexit en condicions. El llibre, publicat sota el títol The United Kingdom, analitza en 77 pàgines les dificultats que es presentaran al Regne Unit en el seu procés negociador per abandonar la Unió Europea després de l’irresponsable referèndum convocat per Cameron.

De la mateixa manera que quan els britànics van entrar a la Unió Europea, el Cercle d’ Economia va publicar La opción Europa para la , per veure les dificultats que Espanya hauria d’afrontar per arribar a participar en la integració europea. Seguint el model de llibre blanc que havien fet els britànics, la publicació, ara, del volum sobre el Brexit serveix per veure com de difícil seria per a una eventual república catalana independent resoldre la seva articulació amb l’economia mundial fora d’ Espanya i, per tant, fora de la Unió Europea.

“La república catalana”, diuen els independentistes, continuaria sent membre de la Unió Europea i les Nacions Unides perquè Catalunya és massa important perquè el món ens giri l’esquena, una afirmació que desdiu dels reiterats fracassos que el Govern ha aconseguit en les seves aspiracions a rebre algun reconeixement internacional significatiu.

Això que una Catalunya separada d’ Espanya –que és qui és membre de la UE– continuaria dins la Unió és una altra de les ficcions amb què treballa l’independentisme, que oblida que aquesta comunitat política té lleis que s’han de respectar i que la integritat territorial dels estats membres n’és una.

El llibre blanc sobre el Brexit repassa les dotze àrees problemàtiques que el Govern britànic haurà de tenir en compte per evitar el cataclisme que patiran les seves empreses amb la sortida de la Unió Europea, a la qual està integrada des del 1973: trencament de les cadenes productives sense barreres duaneres, subvencions per als agricultors, passaports perquè la banca i els serveis financers puguin continuar operant des de la City, problemes de fragmentació de mercats, perills de pèrdua de cooperació amb les universitats europees, inconvenients per a les pràctiques comercials, falta d’atractiu per a les inversions estrangeres, problemes de negociació de centenars de tractats en què la Gran Bretanya participa a través de la UE, pèrdua d’agències comunitàries…

Si el Brexit és una cosa molt dura per a una economia important com la britànica –que, a més a més, no forma part de l’euro ni de Schengen–, aquesta situació per a Catalunya –que sí que en forma part– encara seria molt més problemàtica. Pretendre que Catalunya s’independitzi i que, així, quedi fora de la UE és pura ficció manipulada des de l’independentisme.