N’estic farta. Farta d’un procés que des de fa cinc anys, gira i gira com una nòria, sense anar enlloc, però consumint energies, monopo­litzant debats, malgastant recursos públics que sufraguem tots. Farta d’un Govern que ni governa ni deixa governar. Farta d’uns governants que presumeixen de desobeir i enganyar mentre nosaltres, les ciutadanes corrents, hem de complir escru­­pulosament les lleis. Farta que ens diguin que han preparat una llei importantíssima… que no ens ensenyen, i que pretenen aprovar per sorpresa i sense debat parlamentari. Per “astúcia”, diuen. Estic farta que anomenin “astúcia” a conspirar contra la meitat de la seva pròpia ­població. Farta que senyors que han anat a escoles de pagament i tenen casa a la Cerdanya es comparin amb Rosa Parks. Més respecte a Rosa Parks, caram. Estic farta que ens intentin convèncer que democràcia és igual a referèndum. Des de quan ­votar sí o no és més democràtic que elegir entre ­diversos programes? Això últim, ­almenys, permet pactar, i canviar al cap de quatre anys. En un referèndum els qui perden ho perden tot (i segons qui guanyi, ho perden per sempre): la seva humiliació i impotència passaran factura. Un bon govern és el que intenta unir i conciliar, o el que s’entossudeix a enfrontar i dividir?

Estic farta que ens diguin que democràcia és “posar les urnes” mentre trepitgen les normes que emanen de les urnes ante­riors. Estic farta que a qualsevol crítica, l’independentisme contesti: “I tu més”. Estan contra la corrupció, la submissió dels mitjans públics al govern de torn, les trampes? O només quan ho fan els altres? Estic farta d’un Govern que es creu que som cecs i no veiem que tot aquell postureig, grans gestos i fotos per a la història aspiren a distreure’ns del cas Pujol, el cas Palau, el cas 3%. Estic farta que pensin que els xarnegos són idiotes, i que l’ Encarni es creurà que el voluntari de l’ ANC que truca a la seva porta li pagarà la pensió de la seva butxaca. Estic farta dels qui ens adverteixen que “la transició” (cap a una situació que la majoria no avalem amb els nostres vots) “no serà pacífica”, com si ells no tinguessin res a veure amb aquella violència que anticipen. Farta de contemplar els qui ens governen entu­siasmats amb el seu relat èpic: ells, l’heroic David, contra el malvat Goliat espanyol. I a nosaltres, la meitat de la població catalana, quin paper ens assignen en aquesta tragicomèdia? Molt em temo que el pitjor paper de l’ auca: el d’ostatges.