• A l’avortar la investigació del ‘cas Vidal’, el corró independentista trpitja la promesa transparència i conculca els drets de dos milions de votants

S’ha de retornar la política a la ciutadania, recuperar la cultura dels valors, la regeneració i l’o-bertura democràtica i inaugurar una nova manera de fer política. Transparència, rendició de comptes, apoderament de la ciutadania i govern obert són premisses irrenunciables». (Pàgina 107 del programa electoral de Junts pel Sí).

Vist i no vist. El corró independentista del Parlament ha fulminat la comissió d’investigació sobre el cas Santiago Vidal, el senador a qui ERC va forçar a dimitir després que es destapessin les arengues que llançava als seus bolos pel territori. Entre altres ocurrències, Vidal assegurava que la Generalitat s’havia apropiat il·legalment de les dades fiscals de tots els catalans, que tenia una llista negra de jutges desafectes i que havia arribat a un acord amb «un Estat no europeu» per finançar l’Administració catalana després de la secessió unilateral. Déu-n’hi-do!      

La investigació de «les actuacions de la Generalitat per preparar la secessió de Catalunya» no va obeir a cap graciosa concessió sobiranista, sinó a l’estricta aplicació del reglament, al sol·licitar-ho dos o més grups. En aquest cas van ser tres: Ciutadans, PSC i PP. Això sí, els independentistes van contraatacar amb una investigació sobre la denominada Operació Catalunya, recolzada per tots els grups llevat el PP. Aquesta última va acordar citar 54 personatges; en la del cas Vidal, amb copiosa documentació i 160 compareixences sol·licitades, JxSí i la CUP han decidit rebutjar-les totes. ¿El seu argument? Que el Parlament «no ha de fer la feina bruta a la fiscalia» i que aquesta investigació constituiria una «persecució política».

El veredicte de les urnes

A part de trepitjar la promesa transparència i conculcar els drets de 62 diputats –i els seus dos milions de votants–, aquesta nova trampa parlamentària se suma a l’alcaldada de la desconnexió exprés. la qual cosa aprofundeix en la desinstitucionalització del Parlament, concebut com a casa de tots els catalans i que ara, amb maniobres arteres, s’administra com a latifundi independentista sense tenir en compte el veredicte de les urnes.