Apel·la a la responsabilitat dels presidents Puigdemont i Rajoy i de totes les forces polítiques catalanes i espanyoles

L’Associació La Tercera Via: Diàleg i Acord considera que la compareixença del President de la Generalitat Carles Puigdemont per anunciar la intenció de convocar un referèndum unilateral sobre la independència de Catalunya, posa de manifest la feblesa del dit procés que no representa el conjunt de la societat catalana i que menysté la legitimitat que es deriva de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i del marc constitucional.

El referèndum anunciat, que no convocat, no és el camí per resoldre l’encaix de Catalunya a Espanya i a Europa i per donar resposta a les aspiracions de la ciutadania de Catalunya en els diversos àmbits econòmics, socials, culturals, de reconeixement nacional i millora dels nivells d’autogovern.

Ens manifestem radicalment en contra a tots els intents de contraposar la democràcia amb el respecte a la Llei, que constitueix, precisament, la base de la legitimitat del sistema democràtic. Es més, considerem una greu mancança democràtica l’opacitat amb que actuen el Govern de la Generalitat i els grups parlamentaris que li donen suport, sostraient determinats projectes i propostes d’actuació del debat del Parlament i de l’opinió pública.

Lamentem també la incapacitat del govern espanyol per fer del diàleg una eina de resolució dels conflictes. La simple acció judicial no resoldrà problemes que només es poden abordar des de la política.

Creiem que encara hi ha marge pel diàleg i en aquest sentit apel·lem a la responsabilitat del president de la Generalitat Carles Puigdemont i del president del govern espanyol Mariano Rajoy.

Igualment demanem al conjunt de les forces polítiques i parlamentàries catalanes i espanyoles la seva implicació activa en la resolució d’una situació que ens afebleix a tots com a societat democràtica.

Barcelona, 9 de juny de 2017