• Referèndum, mobilització o frau són tres veritats diferents per a diferents parts de la població

La catàfora va tornar a la selectivitat. La figura literària que s’utilitza per anticipar el discurs que ve a continuació. «Això és el que passarà: que tot sortirà bé… o no». En aquest exemple, el pronom ‘això’ assumeix en la frase la funció anticipatòria. 

Som a tres mesos i mig d’un suposat gran ‘això’ i pocs, o ningú en la intimitat, s’atreveixen a assegurar què passarà a Catalunya. Per molt que des del Govern s’apel·li a una mena d’audàcia màgica capaç de superar qualsevol obstacle, la veritat és que res depèn del Govern sol.

Per un costat, necessita que el Govern espanyol mogui fitxa, per elevar-ho al martirologi o per renovar un 9-N. Per un altre, necessita el suport massiu del carrer. 

L’enfrontament entre la legalitat i la voluntat de votar ja està àmpliament argumentat. Es pot optar per obviar l’una o l’altra, però les definicions i les conseqüències ja es coneixen. 

Per al Govern i les organitzacions independentistes, el referèndum és l’instrument per determinar el futur de Catalunya. Per als partits no nacionalistes i per a tot aquell que entengui la legalitat com la base de l’Estat de dret, la cita de l’1 d’octubre, tal com està plantejada, no té cap validesa democràtica. Encara n’hi ha més. Podem ha anunciat que participarà en el referèndum, però que l’entén només com un acte de mobilització. Però, llavors, ¿què és ‘això’? 

¿Un referèndum? ¿Una mobilització? ¿Un frau? Resulta difícil creure que l’encaix entre Catalunya i Espanya no acabi dirimint-se a les urnes. Perpetuar el conflicte o refugiar-nos en la resignació és un llast per a la convivència i un malbaratament d’energies.

El futur pot ser la independència, el federalisme o el règim actual, i hauríem de tenir la capacitat i el dret per decidir-ho entre tots. Però aquest procés només pot ser transparent i fruit del consens. 

Referèndum, mobilització o frau són tres veritats diferents per a diferents parts de la població. Però únicament existeix una realitat. Si això no se sap què és, difícilment serà l’avançament de res.