NOTA DE PREMSA

L’associació “La Tercera Via: diàleg i acord”, davant la convocatòria oficial de les eleccions al Parlament de Catalunya del dia 27 de setembre d’aquest any, manifesta:

  1. Aquesta convocatòria electoral anticipada, la segona signada per Artur Mas des que encara no fa cinc anys va accedir a la Presidència de la Generalitat, és una prova clara del fracàs polític i de gestió dels successius governs que ha presidit, primer amb el suport del PP i aquests tres últims anys amb el d’ERC.
  1. Rebutgem rotundament el caràcter de plebiscit que tant Artur Mas com CDC, ERC, les entitats socials i els grups polítics que li donen suport volen atorgar a aquestes eleccions autonòmiques. Ni en la convocatòria oficial hi ha cap esment al caràcter pretesament plebiscitari d’aquests comicis, ni el plebiscit és una forma d’expressió pròpia de societats realment democràtiques. D’altra banda, resulta grotesc, a més d’ inequívocament antidemocràtic, voler donar un caràcter plebiscitari a uns comicis en què cada vot no té el mateix valor, ja que és prou conegut que els vots dels electors de les circumscripcions de Lleida, Girona i Tarragona valen molt més que els de la circumscripció de Barcelona. I això és encara molt més greu, i absolutament escandalós, quan el mateix Artur Mas, així com Oriol Junqueras, han dit que allò decisiu en aquest suposat plebiscit serà el nombre d’escons i no el nombre real de vots, quelcom impropi en un sistema democràtic.
  1. Rebutgem també que en unes eleccions al Parlament de Catalunya es vulgui sostraure del debat electoral entre les diverses candidatures concurrents la crítica de la gestió duta a terme pel Govern durant aquesta legislatura, així com la valoració de la tasca parlamentària i de control feta per les diverses formacions polítiques. És una altra anomalia democràtica ben lamentable.
  1. Denunciem que el Palau de la Generalitat, seu del Govern de Catalunya, hagi estat utilitzat d’una manera partidista i sectària, tant en l’anunci de la candidatura promoguda per CDC i ERC com en l’acte de convocatòria oficial de les eleccions del 27 de setembre. En ambdós casos s’ha fet un ús abusiu de la seu de la Generalitat.
  1. Finalment, denunciem l’apropiació patrimonial, al servei exclusiu dels interessos electorals d’una sola candidatura, que s’està fent de les emissores de ràdio i televisió de la Generalitat –sobretot TV3 però també Catalunya Ràdio, 324, Catalunya Informació …-, i instem el Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) a prendre les mesures necessàries per vetllar per una mínima neutralitat política per part d’aquests mitjans públics, sobretot després que els professionals que hi treballen n’hagin denunciat aquesta instrumentalització.

 

 

Barcelona, a 19 d’agost de 2015