Des de la fundació de l’associació “La Tercera Via: diàleg i acord”, moltes persones m’han preguntat què és aquesta entitat, quins són els seus objectius i què ens diferencia d’altres associacions existents a Catalunya creades els últims anys, bàsicament com a conseqüència del “procés de transició nacional” posat en marxa pel Govern presidit per Artur Mas amb l’objectiu final d’aconseguir la independència de Catalunya i la consecució, per tant, d’un Estat propi.

M’han fet aquestes preguntes tant els periodistes que en aquests últims mesos m’han entrevistat com a president de l’associació com molta altra gent. Sempre els he contestat remetent-me als principis fundacionals de “La Tercera Via: diàleg i acord”. Vam néixer perquè vam considerar que hi havia “la necessitat de trobar una sortida realista a l’actual situació d’atzucac o bloqueig en la relació institucional i política de Catalunya amb la resta d’Espanya”. I vam néixer també “amb voluntat pluralista i apartidista”, és a dir transversal, amb el desig de sumar el màxim de suports possibles a la voluntat d’entesa. Una entesa que només podrem assolir a partir del diàleg per arribar a l’acord

Ens diferenciem d’altres entitats perquè, d’una banda, nosaltres no som independentistes, i de l’altra perquè nosaltres tampoc som unionistes. I perquè volem “estimular el diàleg cultural i polític sobre el desitjable encaix de Catalunya a Espanya”. Ens sentim hereus de la gran tradició històrica del catalanisme polític, que mai com ara havia assolit els nivells de reconeixement institucional ni havia aconseguit tampoc un període tan llarg d’estabilitat democràtica.

Reivindiquem, per tant, els èxits de la transició de la dictadura franquista a l’actual sistema democràtic, plasmat en la Constitució espanyola del 1978 i en l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. Però som conscients que cal procedir a reformes profundes per tal de poder fer front a les noves exigències històriques, derivades tant de la globalització com dels molts canvis que s’han produït, a Catalunya i arreu, durant les últimes quatre dècades.

A “La Tercera Via: diàleg i acord” no pretenem tenir solucions màgiques. Únicament volem ser un punt de trobada per a tots els qui, a Catalunya i també a la resta d’Espanya, són conscients que sols des del diàleg sense condicions prèvies podrem arribar a un acord, i a ser possible a un acord sense vencedors i vençuts. Un acord que ens permeti continuar sent, a Catalunya i també arreu d’Espanya, un sol poble que es reconegui en la seva diversitat i pluralitat, en les seves identitats compartides en un projecte comú.

El catalanisme ha estat fort sempre quan s’ha mantingut unit. Només des d’aquesta unió en la pluralitat podrem avançar. Per a fer-ho cal el diàleg, que nosaltres ens proposem estimular i promoure arreu. Perquè, com ens diu la saviesa del refranyer popular, “parlant la gent s’entén”.