• L’alt tribunal català cita a declarar el president el pròxim 15 d’octubre
  • L’exvicepresidenta i la consellera en funcions compareixeran el 13 d’octubre

El TSJC ha decidit aquest dimarts citar a declarar el 15 d’octubrecom a imputat el president Artur Masarran de la querellapresentada per lafiscalia per presumpta desobediència per la celebració del procés participatiu del 9-N del 2014. El jutge de l’alt tribunal català Joan Manel Abril ha acordat també citar a declarar com a imputades l’exvicepresidenta del GovernJoana Ortega i la consellera d’Ensenyament en funcions Irene Rigau el dia 13 d’octubre.

Uns dies abans de les eleccions del 27-S, Mas, Ortega i Rigau van sol·licitar al tribunal declarar abans que ho fessin els altres tres testimonis del cas i així ho ha acordat ara. La imputació i la compareixença de Mas coincidiran amb el complicat panorama postelectoral que s’ha dibuixat a Catalunya després que la CUP hagi advertit que no recolzarà la investidura del líder de CDC.

Els delictes dels quals s’acusa Mas –desobediència greu, prevaricació, malversació i usurpació de funcions– comporten, entre altres penes, la d’inhabilitació per exercir un càrrec públic.

MAS ANIRÀ AL TSJC

Encara que la legislació permet al president de la Generalitat, com ja va passar amb Jordi Pujol en el ‘cas Banca Catalana’, que la declaració es realitzi al seu despatx oficial, fonts de l’entorn del president en funcions han descartat aquesta possibilitat i han afirmat que, amb gairebé tota seguretat, Mas anirà al TSJC a prestar declaració.

La fiscalia va presentar el 21 de novembre davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la querella contra Mas, Ortega i Rigau per la suposada comissió dels delictes dedesobediència greu, prevaricació, malversació de cabals públics i usurpació de funcions en el procés participatiu del 9-N. En la demanda, presentada pel fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, es demana que el jutge citi com a imputats els querellats i que reclami tot l’expedient d’aquest procés.

La querella, de 30 folis, assenyala que el 9-N es va celebrar una consulta “planificada, auspiciada i finançada” per la Generalitat en què es va preguntar si aquesta comunitat autònoma era un Estat i si s’havia de declarar independent. La convocatòria va ser “articulada” a través d’una pàgina web. El text acusa el Govern de desplegar “una conducta incompatible” amb l’ordre de suspensió dictada pel Tribunal Constitucional (TC) el 4 de novembre. I manté que els querellats “han participat de manera personal i directa” en la celebració del 9-N.

NO RECORRERAN

Per la seva part, la defensa dels tres imputats no té intenció de recórrer la decisió del TSJC. Els tres advocats han recordat que ja es van oposar a l’admissió de la querella presentada per la Fiscalia, Manos Limpias i altres entitats, però els recursos van ser rebutjats. A més, fa pocs dies, van demanar que abans de citar qualsevol testimoni, citessin als imputats.