• El cap de llista d’Unió llança el seu oferiment a PSC, Sí que es Pot, Ciutadans i part de JxSí

 

Unió ha fet una crida a les altres forces polítiques “que no estan en l’immobilisme ni en el rupturisme” per neutralitzar la possibilitat que Junts pel Sí acabi al Govern i tiri endavant la declaració unilateral d’independència. L’oferiment estaria obert al PSC, Sí que es Pot, Ciutadans i fins i tot a parts de Junts pel Sí, ha explicat el cap de llista d’Unió, Ramon Espadaler, durant l’esmorzar informatiu Primera Plan@ que organitza EL PERIÓDICO. Quedarien descartats la CUP i el PP, que Unió situa fora de la centralitat que faria possible el diàleg.

“Ens oferim a fer possible un Govern a aquells que vulguin elaborar una proposta de Catalunya per negociar a Madrid“, ha dit Espadaler. Segons el candidat democristià, es tracta de l’alternativa de “diàleg” a les dues hipòtesis possibles després del 27-S: que governi Junts x Sí amb la CUP o que es formi un Govern de “l’esquerra més radical”, amb el suport de Sí que es Pot prescindint de part de Junts pel Sí. “Ens resistim a acceptar que no tenim cap altra alternativa”, ha dit el candidat democristià.

Passi el que passi el 27-S, ha dit Espadaler, “l’endemà s’haurà de negociar”, ha dit, i Unió dissenya “des d’una centralitat àmpliauna proposta catalana per canviar el marc de relacions, amb tots aquells sense excepcions que creguin que això ha de canviar”.

L’acord de Govern que ha proposat Unió es basaria en un programa de mínims, prou transversals perquè les diferents forces puguin arribar a un acord. Entre aquests mínims, Espadaler ha esmentat un pla contra la pobresa i la desigualtat, un pla de xoc contra l’atur i polítiques de suport a les famílies. Espadaler ha recalcat que aquestes són les propostes d’Unió, i que se n’hi poden “incorporar altres i matisar les que facin falta”, però que seria una manera de garantir la governabilitat, que en la seva opinió, un Govern amb Junts pel Sí no garanteix.

“Estem disposats a fer de pont”, ha afirmat Espadaler, entre sensibilitats diferents , sempre que estigui lluny del rupturisme i l’immobilisme. El candidat democristià ha afirmat que així ho van fer quan estaven a CiU amb el PP i el PSOE, i que per això Unió fa del diàleg la seva “bandera”.

“Oferim aquesta proposta catalana per anar a negociar, per fer un Govern que doni la màxima estabilitat i durabilitat a la legislatura”, ha recalcat.