Durant la presentació del Manifest “Catalunya pel diàleg i l’acord”

 

“La Tercera Via: Diàleg i Acord” va presentar el dia 21 al Teatre Joventut de l’Hospitalet el manifest “Catalunya pel diàleg i l’acord”, elaborat per l’entitat amb motiu de les eleccions al Parlament de Catalunya del 27 de setembre.

 

A més del president de l’Associació La Tercera Via, Mario Romeo, a l’acte hi van participar diverses personalitats com Manuel Campo Vidal, periodista, Victòria Camps, catedràtica d’Ètica, Jordi Casas,  advocat i exdiputat al Congrés i al Parlament i exsenador d’Unió Democràtica, i Eugeni Gay,  ex VicePresident del Tribunal Constitucional.

 

Gay va recordar la Transició assenyalant “la Constitució Espanyola no es va fer per la pressió dels tancs, sinó sobre la pressió del diàleg, aquesta era la gran responsabilitat d’aquelles persones, de tots els colors i sensibilitats, que vam treballar amb la base del diàleg en aquells moments tan i tan difícils”

 

L’advocat Jordi Casas va afirmar que “estem en un moment de ficció. Sense transacció. Em dol com a català que haguem de reivindicar la democràcia. Les apel·lacions a l’èpica ho fan irreal. Hem de respectar el principi de legalitat i el principi de democràcia, la democràcia es basa en la política, i parlar de política ja hauria de ser parlar de diàleg i acord”

 

Per la seva banda, la catedràtica Victòria Camps va assenyalar, entre altres coses, que “llibertat no vol dir només independència. Vol dir poder escollir cadascú sense pressions. Això, ara mateix a Catalunya, no és possible. Es fa molt difícil parlar en llibertat, però hem de dir que no es perd la dignitat per expressar el propi parer.”

 

Finalment, Manuel Campo Vidal, periodista, va manifestar que “ara és l’hora de parlar clar, de donar la cara, de dir allò que hem estat callant. Sense complexos. Què hem fet i què no hem fet? Per arribar a aquesta situació, i no ara, des de ja fa molt de temps. Hem d’abandonar els frontismes.

 

Mario Romeo, President de “La Tercera Via: Diàleg i Acord” va anunciar la voluntat de convocar, després de les eleccions, una ‘Mesa pel Diàleg’ amb tres objectius: buscar punts de trobada, acceptar la diversitat i escoltar totes les posicions existents al país. “Fins ara s’han estat buscant els punts de divergència, i nosaltres volem buscar els punts que ens uneixen, que són més dels que alguns diuen”.

 

“És bàsic” va dir també Romeo “acceptar la diversitat de la societat catalana. I aquesta es manifesta extraordinàriament en l’heterogeneïtat de les seves representacions polítiques, i en altres espais com el cultural, l’econòmic i el social”. El president de l’entitat va apel·lar a la necessitat d’escoltar a l’altre, als altres, i sobretot de dialogar sense defallir. “Entre institucions, entre partits polítics, i entre els diversos agents socials que enriqueixen Catalunya. Diàleg social. La major part del poble d’Espanya estimen Catalunya i ens volen dins del mateix, però això es fa amb el diàleg, i contra l’ immobilisme. Continuar a una Espanya que ha de ser plural, democràtica, i diversa. Sense canvis, serà impossible sumar tothom.”