Comunicat de Premsa

L’ acte de presentació pública a Madrid de l’entitat “La Tercera Via: diàleg i acord”, celebrat ahir al vespre a la seu de la “Fundación Diario Madrid” amb la col·laboració de l’”Asociación de Periodistas Europeos”, va ser un esdeveniment polític d’especial rellevància. Els presentadors de l’acte van ser els periodistes Miguel Ángel Aguilar i Rosa Paz.

Durant la seva intervenció el president de l’associació, Mario Romeo, va destacar la necessitat del diàleg per assolir el desitjable acord que faci possible l’encaix de Catalunya a Espanya. “Necessitem suports i complicitats perquè a Catalunya es percebi que a la resta d’Espanya els catalans som estimats i que encara és possible un projecte de convivència comuna en una Espanya plural i diversa”. Romeo va anunciar que “La Tercera Via” s’adreçarà a totes les forces polítiques catalanes per invitar-les a la Mesa del Diàleg, un punt de trobada en què, sense limitacions ni condicions prèvies i sense exclusions de cap mena, puguin debatre les seves posicions amb la voluntat d’assolir un acord que acabi amb la situació de bloqueig institucional i polític que es viu a Catalunya des de fa ja alguns anys.

“Hem de treballar per vertebrar social i políticament aquestes majories que hi ha a la societat; i pensem que som majoria tant a Catalunya com a la resta d’Espanya. A més a més, intentarem que siguin mediàticament visibles” ha afegit Romeo. “Aquesta majoria, fins ara silenciosa, ha de parlar i s’ha de posicionar sense por”.

“A La Tercera Via: Diàleg i Acord considerem que la primera urgència és restablir la confiança entre les institucions i els partits. Això durà, irremediablement, a una reforma constitucional, un canvi pel qual s’haurà de comptar amb tothom, sense que ningú s’exclogui”, ha reclamat Romeo.

“Per això, no hi ha més sortida que la del diàleg. Una proposta per construir nous consensos a través del diàleg. Consensos diversos com el de la Transició que s’han anat trencant amb els anys. Això, ara mateix, estem obligats a fer-ho. Per Catalunya i pel conjunt d’Espanya. I, a més a més, tal i com vam anunciar després de les recents eleccions municipals, ara les majories parlamentàries seran molt difícils, i hem d’evitar que això porti al xoc.” Ha manifestat Romeo a l’acte de presentació.

També va intervenir en aquest acte el jurista Eugeni Gay, exvicepresident del Tribunal Constitucional i expresident del Consell General de l’Advocacia. Gay va lamentar el sentiment antiespanyol existent a Catalunya, així com l’anticatalanisme existent a la resta d’Espanya.

Entre els centenars d’assistents a l’acte que van omplir a vessar la sala de la “Fundación Diario Madrid” va destacar la presència d’un gran nombre de dirigents socialistes, des de Felipe González a Pedro Sánchez, passant, entre d’altres, per Alfredo Pérez Rubalcaba, Joaquín Almunia, Patxi López, Ángel Gabilondo, Pere Navarro, Óscar López, Meritxell Batet… També van assistir-hi l’expresident del Consell d’Estat i exvicepresident del Tribunal Constitucional, Francisco Rubio Llorente, així com els catedràtics Gaspar Ariño i Francesc de Carreras, els escriptors Laura Freixas i Carles Casajuana i un gran nombre d’articulistes, opinadors i membres de la societat de la capital espanyola.