Amb una afluència rècord a les urnes, a l’altura del que hi havia en joc, el bloc independentista s’ha proclamat clar vencedor de les eleccions del 27-S, si les analitzem com unes autonòmiques clàssiques. Però ni Artur Mas, ni la seva candidatura, Junts pel Sí, ni els seus potencials socis de la CUP concebien aquesta aposta com uns comicis orientats a renovar el Parlament i investir unpresident que formés Govern, sinó com un plebiscit sobre la independència que els atorgués un «mandat democràtic» per impulsar el full de ruta cap a la secessió. I, des d’aquesta òptica, el mandat electoral de què disposa Junts pel Sí és sense cap mena de dubte insuficient per a la magnitud de l’empresa que pretén tirar endavant.

Per començar, la coalició conformada per CDC i ERC, apuntalada per les entitats sobiranistes, ha perdut nou escons i gairebé cinc punts percentuals de vot respecte a les eleccions del 2012, fet que entela la victòria electoral de Junts per Sí i sembra dubtes sobre la reelecció de Mas coma president, ja que està en mans de la CUP i ni amb la seva abstenció n’hi hauria prou per proporcionar-li un tercer mandat. CDC i ERC sumen avui els mateixos escons que CiU va obtenir en solitari el 2010.

«No ajudarà gens»

Com que el mateix Mas no s’ha cansat de subratllar que els vots que no recollís Junts pel Sí es computarien en el bloc del no, el resultat del seu plebiscit li ha resultat desfavorable: 50,5% de vots contraris a la independència unilateral (Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí que es Pot, el PP i Unió) enfront del 47,8% de paperetes independentistes. A més a més, dijous passat el líder de Convergència va vaticinar que si Europa no reconeix la Catalunya independent «tot això quedarà coix», i va alertar que a Brussel·les el vot a forces sobiranistes diferents de Junts pel Sí (l’antieuropeista CUP, a la qual no va citar) «no ajudarà gens». Davant la UE, doncs, el mandat que podrà esgrimir l’independentisme és de només 62 diputats i menys del 40% de vots.

A més a més, les dificultats per investir president i conciliar programes electorals anticipen una etapa d’ingovernabilitat i una altra legislatura interrompuda.

 

Todos los resultados de las elecciones catalanas
■ Elecciones catalanas 2015: El día siguiente, en directo