La barricada defensiva que ha aixecat la cúpula de Convergència Democràtica davant la batuda de l’operació 3%, que ha portat a la presó el seu tresorer, Andreu Viloca, i diferents empresaris, s’ha basat en dos pilars: el primer, l’absència de connectivitat entre les adjudicacions concedides a constructores i els donatius efectuats per aquestes; i el segon, l’espectacle mediàtic organitzat al voltant dels successius escorcolls policials de la seu del partit. Denúncia aquesta que, encara que no exempta de fonament, abunda en la coartada victimista que presenta la investigació com un muntatge polític orientat no a aclarir la veritat, sinó a dinamitar el procés sobiranista.

Convé recordar que l’origen d’a-questes indagacions va ser la denúncia d’una regidora d’ERC -partit avui coalitzat a CDC- de Torredembarra, per l’exalcalde del qual, Daniel Massagué, la direcció convergent ja no posa mà al foc. I que al jutge instructor del Vendrell, el barceloní Josep Bosch Mitjavila, no se li coneixen afinitats polítiques ni cap vinculació amb els despatxos oficials des d’on l’Estat, presumptament, conspiraria contra les llibertats dels catalans.

‘Mort civil’ sense sentència

La coneguda com a pena de Telediario, o de Telenotícies, és similar a la patida per molts altres imputats per corrupció, des del registre de l’Ajuntament de Sabadell en l’etapa de Manuel Bustos (PSC) fins a la imatge de Macià Alavedra (CiU) emmanillat i amb les seves pertinences en una bossa d’escombraries, passant per la detenció dels populars Rodrigo Rato i Francisco Granados. Una exposició pública que, si bé pot tenir finalitats exemplaritzants, certament menyscaba la reputació i presumpció d’innocència dels afectats, condemnats a la mort civil molt abans de la sentència.

Més fissures presenta l’altra línia de defensa de CDC: que tant les adjudicacions públiques com els donatius a la seva fundació van ser legals, de manera que no hi va haver finançament irregular. Serà missió de la justícia determinar, mitjançant proves o confessions, si hi va haver relació de causalitat o si la coincidència entre beneficiaris i donants va ser pura casualitat.