En el marc d’un esmorzar informatiu organitzat a Madrid per Nueva Economía Fórum, Mario Romeo, President de “La Tercera Via: Diàleg i Acord”, ha exposat quin és el projecte de l’entitat, la seva voluntat d’expansió per tota Espanya i quin és la seva opinió i propostes davant l’actual situació entre Catalunya i Espanya.

Romeo ha assegurat que “Catalunya i altres comunitats d’Espanya tenien i tenen, pel seu esdevenir històric, particularitats pròpies” i que “la Constitució mai va definir un model territorial tancat, si no un possible desenvolupament autonòmic no fitat. La Constitució es va fer bé, el què no es va fer del tot be va ser el conseqüent desenvolupament territorial de l’Estat”

D’altra banda, també ha afirmat que “a l’Espanya autonòmica s’ha confós de forma sistemàtica singularitat amb privilegi” i que “el nacionalisme català i el nacionalisme espanyol han trobat en el problema territorial el principal dels seus arguments electorals evitant així altres problemes.”

En referència a les eleccions del 27 de Setembre, considera que “no hi ha una majoria independentista a Catalunya. A pesar que hi ha dos milions de catalans que han decidit que el seu projecte de vida ja no el volen a Espanya, i que l’estratègia d’aquells que volen marxar per la via ràpida i dels quals no volien tocar gens ha fracassat, quan una societat està dividida al 50%, les dues parts han de cedir per arribar a acords d’àmplies majories”

Finalment, i fent referència a la possible reforma constitucional, ha insistit que “els problemes de denominació no haurien de ser un obstacle per a l’acord, i volem que la nova Constitució reconegui a Catalunya com a nació”.

Així mateix, ha dit que “és necessari reformar el Senat perquè sigui la clara representació dels diferents governs territorials. També necessitem un model de repartiment competencial clar, que no doni lloc a conflictes, així com un sistema de finançament autonòmic que continuï sent solidari però que també sigui equitatiu i amb transparència, la millor manera d’evitar la demagògia”