ELS catalans estan dividits gairebé a parts iguals entre els partidaris d’ anar a noves eleccions al març i els que no (el 49,5% davant el 45%) atès el punt mort en què es troben les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP sobre la formació d’un govern presidit per Mas, segons una enquesta de Feedback per a La Vanguardia que publiquem avui. A més, el 60% dels consultats prefereixen que Mas no sigui president amb els vots de l’esquerra anticapitalista i fins i tot el 50% preferiria que el president en funcions sondegés suports entre els grups no independentistes.

L’actual clima polític català que dissenyen els resultats de l’enquesta apunta a un pessimisme generalitzat entorn de la possibilitat que, finalment, s’arribi a un acord entre les dues formacions independentistes. Fins al punt que el 40% dels votants de Junts pel Sí i el 43% dels de la CUP es decanten a favor d’anar a les eleccions al març i un terç dels primers es pronuncien per obrir negociacions amb altres grups no sobiranistes per poder investir Mas i formar el nou Govern. Sembla que emergeix per tant un corrent de fons en les bases moderades i centristes de l’independentisme, és a dir, la que procedeix de Convergència, que prefereix delimitar l’aventura que perceben d’un pacte amb la CUP, tant per la seva ideologia antisistema i les condicions inassumibles que planteja, com per la seva rigidesa política en la negociació.

Aquesta fractura aparent que emergeix en les bases independentistes, que no és aliena a la resolució rupturista del Parlament a favor de la desobediència –que només té el suport del 37% dels consultats–, sembla que es confirma amb els resultats que dóna el sondeig respecte d’unes eleccions al març. Si es presentessin les mateixes formacions que el 27 de setembre, Junts pel Sí retrocediria fins a 3 escons (de 62 a 59), mentre que la CUP i Ciutadans sumarien dos diputats més, és a dir, passarien dels 10 i els 25 actuals, a 12 i 27 respectivament. PSC i PP en podrien sumar un més i Catalunya Sí que es Pot retrocediria dos escons. Però encara seria pitjor si JxSí es presentés per separat. En aquest cas, ERC seria la primera formació, amb 34 escons, ­seguida de Ciutadans amb 29, amb la qual cosa relegarien CDC al tercer lloc, amb 24 o 25 escons, i la formació nacio­nalista perdria l’hegemonia que ha tingut en vots o en escons des del 1980. Amb l’agreujant que, a més, tant en un cas com en l’altre, l’independentis-me seguiria depenent dels vots de la CUP per poder governar.

Un altre aspecte significatiu de l’enquesta és que l’anomenada tercera via torna a aparèixer en l’horitzó. Un 49,4% dels consultats espera que les eleccions del 20- D obrin la possibilitat d’una reforma constitucional que doni satisfacció a les aspiracions d’autogovern dels catalans, mentre que per a un 23,2% ja no és possible tornar enrere. Alhora, continua sent molt majoritari el sector partidari de la celebració d’un referèndum, el 78,8% dels consultats, encara que perd posicions l’independentisme: el 45,5% votaria sí, mentre que el 48,7% ho faria en contra.

El panorama polític que assenyalen els resultats de l’enquesta, per tant, revela un alt grau d’incertesa respecte del futur immediat i la possibilitat d’un pacte per a la investidura de Mas. Per aquesta raó, ara són majoria els partidaris d’una reforma constitucional i d’una alternativa negociada.