Després de les eleccions del 20-D

ARA MÉS QUE MAI, ÉS L’HORA DE LA TERCERA VIA

Després dels resultats de les eleccions generals d’aquest 20 de desembre, “La Tercera Via: diàleg i acord” constata:

1. La ciutadania, a tot Espanya, i a Catalunya de manera especial, ha expressat la clara voluntat de canvi polític i institucional.

2. Aquesta voluntat afecta tant l’exigència d’una reforma que actualitzi i millori la Constitució de 1978 -que ha permès la consolidació del sistema democràtic i autonòmic- com unes noves formes d’acció política en defensa de la majoria social del país, durament colpejada pels efectes de la crisi econòmica i financera d’aquests últims anys.

3. A Catalunya s’han expressat amb força les opcions que propugnen una sortida a l’actual situació de crisi institucional i de bloqueig i que passa, sens dubte, per obrir un procés de negociació entre el nou Govern d’Espanya i el nou Govern de la Generalitat.

4. El catalanisme, des de la seva diversitat, no ha de desaprofitar l’oportunitat de participar en la possibilitat, oberta amb aquestes eleccions, de reformar el sistema polític i institucional. No pot encastellar-se en una opció independentista, que està abocada al fracàs i que en aquestes eleccions no ha obtingut ni un terç dels vots.

5. Ara més que mai, és l’hora de la Tercera Via, això és diàleg, negociació i consens per possibilitar acords que posin en marxa els canvis polítics i institucionals que la ciutadania exigeix a Catalunya i al conjunt d’Espanya.

Barcelona, desembre de 2015