Declaració de l’Associació La Tercera Via Diàleg i Acord

L’associació La Tercera Via Diàleg i Acord, que ha seguit amb molt d’interès els debats d’investidura, considera que un dels principals eixos de canvi que van votar els ciutadans a les eleccions generals el passat 20 de desembre, el model territorial, n’ha estat pràcticament absent.

A la vista dels debats, hem de concloure que el seriós problema que significa l’encaix de Catalunya dins d’Espanya no és prioritari, ara per ara, en l’agenda política del futur govern d’Espanya.

No abordar la transformació de l’estructura territorial de l’Estat –com no reconèixer la seva realitat plurinacional i plurilingüística- significa donar ales al procés independentista. La transformació d’Espanya és i ha de ser un dels principis pilars sobre els quals s’ha de bastir l’encaix de Catalunya. Si Espanya és més atractiva, Catalunya se sentirà més atreta.

Demanem al conjunt de forces polítiques que es comprometin a iniciar el projecte de reforma constitucional per construir una Espanya federal que reconegui la diversitat com a font de riquesa cultural i cívica. Una reforma que en tot cas, haurà de ser referendada pel poble de Catalunya en darrer terme.

Barcelona, 3 de març de 2016