La decisió esperada, però no per això menys rellevant, de rebutjar una altra vegada la invitació/temptació d’Esquerra per formar una coalició electoral amb Convergència de cara a les eleccions legislatives del 26 de juny dóna a aquesta cita electoral un atractiu afegit, al suposar una nova confrontació entre les dues forces sobiranistes en un moment com a mínim confús del procés sobiranista. Recordem que en les eleccions del desembre de l’any passat ERC va aconseguir la segona posició a Catalunya (16% dels vots i 9 diputats), mentre que CDC, amb la marca Democràcia i Llibertat, queia a la quarta plaça (15% i 8 escons). Enxampats en ple procés de refundació del partit, per als dirigents de CDC un altre retrocés electoral seria un contratemps greu.

En el pol sobiranista no canvien els caps de cartell (Homs per Convergència, i el tàndem Rufián-Tardà per ERC), però l’ambient de disputa entre les dues formacions, que comparteixen la coalició Junts pel Sí, és ara més fort que fa uns mesos. Els republicans han ensumat els dubtes dels convergents davant l’exigent full de ruta que es van marcar per a aquesta legislatura catalana. Tornem a la batalla entre els independentistes purs i els que titubegen davant el temor d’un pas en fals.

Lluita acarnissada

La lluita pel vot en aquest flanc serà acarnissada, però Esquerra no pot centrar-se només en un front. Si vol superar els nou escons de l’any passat ha de buscar paperetes en les alforges d’En Comú Podem (12 escons el 20-D), la força que va sorprendre al ser la més votada a Catalunya. Els seus portaveus, en particular, Xavier Domènech, no han comès errors aquests mesos i han aconseguit situar-se en la centralitat al posar el referèndum per davant de la desconnexió, és a dir, els bous davant del carro. Homs també ha vist que aquest plantejament es ven millor en aquest moment entre el seu electorat natural que la imprecisa i arriscada política de desobediència a la legalitat de l’Estat. La base de partida és, per tant, bastant diferent de la de l’anterior campanya electoral, tan pròxima.