Javier Pérez Andújar s’ha dedicat entre altres coses els darrers anys a seguir els debats al Parlament de Catalunya com a cronista. En una conversa amb Cristian Segura explica les seves sensacions: “El que vivim al Parlament és metaficció, sobretot l’any passat, amb el procés i la comissió del frau i la corrupció. Allò era delirant, ara es opiaci. Hem passat del deliri al no-res”. Aquest no-res cada vegada més el substancien alguns vivint en una mena de roda del hàmster, donant voltes i més voltes, en un etern retorn al referèndum unilateral d’independència (no en vam tenir ja un el 9N de 2014?) o a unes noves plebiscitàries (no ho van ser les del 27S, on els partidaris de Catalunya com a nou estat membre de la UE van treure el 39,6% dels vots emesos?), o a l’espectacle de la CUP de nou amenaçant amb trencar amb el capitalisme però mostrant-se oberts a seguir negociant fins al final amb els fills dels capitalistes catalans. És millor prendre-s’ho tot plegat amb sentit de l’humor com fa Pérez Andújar. Llàstima que tot plegat comenci a sortir una miqueta car. I tot això qui ho paga? Els qui no practiquem el frau fiscal i els qui no tenen prou diners per satisfer les seves necessitats bàsiques. Jo no sé si el món ens mira, però si algú del món exterior ens escolta i entén alguna cosa, segurament també prendrà nota per fer-ne un guió d’una pel·lícula de Monty Python. Ahir a Tortosa, després de presentar el nostre llibre sobre Què és el federalisme, em van explicar una recent reunió per demanar el Corredor del Mediterrani a les comarques tarragonines que va acabar amb més d’un concloent curiosament que la solució era “marxar”. Però no volen fer el Corredor del Mediterrani??? Cap a on marxaran, cap a l’Atlàntic? El referèndum hauria de ser: accepta vostè una Espanya federal o vol que seguim a la roda del hàmster eternament? No m’estranya que ja comencin a circul·lar acudits sobre Puigdemont. Aniran a més. Perquè mentre el hàmster està entretingut rodant, la roda va caient en picat.