• A la Moncloa no es fien del Rei i temen que pugui obrir la porta a Pedro Sánchez

Té molta gràcia que el nou Partit Demòcrata Català, nascut del tortuós procés de refundació de CDC, que es declara independentista i republicà, s’hagi estrenat pactant d’amagatotis amb el PP. Mentre Francesc Homs segueix jugant a despistar, el portaveu dels populars, Rafael Hernando, va reconèixer l’existència d’un acord implícit. L’intercanvi de vots seria a canvi de facilitar-los el grup parlamentari al qual, amb el reglament a la mà, els nacionalistes no hi tenen cap dret. S’ha calculat que això val només el primer any més d’un milió i mig d’euros, a més de visibilitat en el ple i les comissions.
    Per la seva part, als populars els interessava amarrar l’elecció d’Ana Pastor com a presidenta del Congrés per pilotar una investidura que Mariano Rajoy no té garantida. Diguem-ho clar: a la Moncloa no es refien del Rei i temen que pugui obrir la porta a Pedro Sánchez si Rajoy fracassa la primera vegada. Per això, els convenia tallar d’arrel la possibilitat que el PSOE els pogués arrabassar en la segona votació, aliant-se amb Podem i altres grups, un càrrec tan rellevant que pot influir en els temps de la investidura. Això seria una part de l’explicació però deixa sense resoldre el perquè del suport convergent a les vicepresidències de la Mesa. 
    Per respondre probablement hem d’anar a la causa judicial pel procés participatiu del 9-N. A finals de juny passat, el delicte de malversació de cabals públics, pel qual els acusats, Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau, podien afrontar penes de presó i sobretot veure’s obligats a respondre amb el seu patrimoni personal, va desaparèixer de la resolució que el jutge Joan Manel Abril va dictar poc abans d’apartar-se del cas per dedicar-se a la presidència del Tribunal Superior d’Andorra. Aquest delicte es va esfumar sense cap explicació quan en la instrucció Abril l’havia fonamentat bé juntament amb el de desobediència i prevaricació. La fiscalia podria recórrer, però diuen que no està disposada, atenent sembla ser a instruccions jeràrquiques.
    Homs també està encausat, encara que va ser imputat posteriorment al descobrir-se un informe firmat per ell amb una empresa en el qual assegurava que els treballs informàtics per al 9-N contractats per la Generalitat no estaven afectats per la suspensió del Tribunal Constitucional. Un cas de clara malversació de diner públic sabent que era il·legal.
    Fa la impressió que el líder nacionalista intenta ara a Madrid fer vots perquè el Tribunal Suprem li acabi aplicant la mateixa doctrina benèvola que ha tingut el TSJC amb els seus excompanys del Govern. En resum, el PP i CDC tornen a parlar en la intimitat. No per posar fi al «procés» sinó per practicar un lamentable tripijoc al Congrés.