• Govern i JxSí, que estan disposats a desafiar el TC, concretaran els passos cap a la independència

    L’Executiu central es mantindrà ferm en la via judicial per frenar les iniciatives sobiranistes

Les àvies avisen: «malaltia llarga, parent de la mort». El refrany encaixa en el moment que viu el sobiranisme perquè aquest pot ser el curs definitiu després d’un llarg període de tensió. Definitiu en un sentit o un altre. El Govern i Junts pel Sí preparen un programa vertiginós que anirà in crescendo en què estan disposats a saltar la paret de la legalitat estatal amb consulta prèvia a la ciutadania. I si Mariano Rajoy segueix al Govern central, no afluixarà en el contenciós jurídic, fent caure si és necessari la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. En qüestió de mesos es dirimirà la partida gairebé definitiva de la independència o no de Catalunya. Qüestió de confiança, resolucions del debat de política general, judici pel 9-N i decisió definitiva a les urnes són les quatre fites que marca el Govern i que es poden solapar i fins i tot accelerar. Dit d’una altra manera, d’aquí un any és gairebé segur que ja s’haurà convocat una altra cita electoral o un referèndum, o que estaran en vies de celebrar-se.

LA QÜESTIÓ DE CONFIANÇA. Discurs clau per al procés del president

Per al Govern català, el discurs del president Carles Puigdemont en la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà el 28 de setembre –després de no aconseguir fer tirar endavant els seus primers pressupostos– és molt important. Se sabrà no que Catalunya va a la independència, sinó bastants ingredients de com pretén aconseguir-ho, segons els plans governamentals. El detall no està definit a l’espera de les reflexions del president, els seus contactes interns i l’evolució del mapa polític espanyol.

DEBAT DE POLÍTICA GENERALRupturisme i suport clar a Forcadell
És el segon pas. Aquí es votaran propostes de resolució que sens dubte el Govern preveu que continuïn amb la legitimació de la via rupturista. Al mateix temps, es veurà com evoluciona el contenciós de l’Estat contra la presidenta del Parlament per haver tramitat la votació sobre el procés constituent tot i els avisos del Tribunal Constitucional (TC) en sentit contrari. El Govern és clar sobre Forcadell: si és inhabilitada –cosa que l’Executiu central veu possible– ha de seguir exercint la seva tasca sense cap dubte. Un desafiament en tota regla.

EL JUDICI PEL 9-NUna sentència que pot agreujar el conflicte
Tot i que només Francesc Homs s’enfronta a eventuals penes de presó i que l’expresident Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau no tenen cap càrrec per ser inhabilitats, una sentència desfavorable als seus interessos intensificarà encara més el conflicte si això és possible. Homs ha mostrat una actitud desafiadora davant el TC avisant-lo que com més alta sigui la pena més gran serà «la victòria» sobiranista.

LA PANTALLA DEMOCRÀTICAEleccions o el referèndum unilateral
Hi haurà eleccions o un referèndum unilateral amb tota seguretat. Llavors es dirimiran lluites de poder internes entre la nova CDC, avui PDC, i ERC, i també amb el paper que jugui la CUP. Però el cert és que el Govern està decidit a proclamar la independència si a les urnes el sobiranisme venç en vots per més del 50% i la participació també supera el 50%, en especial en el cas d’un referèndum.

CANVI D’ACTITUD DE CDCGuerra oberta al quedar-se sense grup
Després de quedar-se sense grup parlamentari a Madrid per una decisió del PP instada per C’s, s’ha acabat la col·laboració amb el Govern en els anomenats assumptes d’Estat. Ara la guerra és oberta i l’ex-Convergència jugarà les seves peces sempre a favor de la inestabilitat del Govern de Rajoy, si aquest és investit. El president Puigdemont li demanaria cita, si és reelegit, per traslladar-li aquesta nova estratègia, que ja no espera resposta, tret d’una hipotètica oferta d’un referèndum pactat. Un mecanisme que només tindria l’interès de perforar les contradiccions internes del colauisme.

LA POSICIÓ DE RAJOYVia jurídica per frenar el sobiranisme
A la Moncloa s’esperen el desafiament de Puigdemont. Per això, si Rajoy aconsegueix ser reelegit, la seva estratègia respecte a Catalunya no variarà. La via jurídica per aturar el sobiranisme seguirà endavant, inclosa la possible inhabilitació de Forcadell. I l’amenaça sobiranista és una eina del PP per atraure C’s i el PSOE en les negociacions de la investidura, informa Gemma Robles.