Les plataformes Tercera Via –pròxima al PSC– i Construïm –vinculada a Unió– es troben al germen d’una nova iniciativa, Portes Obertes del Catalanisme, que es presentarà el pròxim dia 14 a l’espai Francesca Bonnemaison. La nova plataforma vol ser una peça més en el tauler polític actual, un altaveu del catalanisme plural, obert i integrador, un punt de trobada intermedi entre l’unionisme i l’independentisme.

En aquest sentit, Portes Obertes del Catalanisme, expliquen fonts de l’entitat, neix per reivindicar el diàleg davant l’actual desacord polític, amb l’objectiu de donar continuïtat a les aspiracions socials, culturals i polítiques de Catalunya en un marc espanyol i europeu.

Aquesta nova plataforma, al contrari que Lliures –que també reivindica el catalanisme però amb un important pes ideològic liberal–, neix sense la intenció de convertir-se en partit polític. “Volem ser un punt de trobada, generar debat, proposar solucions a l’actual situació de bloqueig”, apunta el president de La Tercera Via, Mario Romeo. “Un espai transversal des del catalanisme”, afegeix per una altra banda el portaveu de Construïm, Ignasi Rafel.

Tot i que a les files de la nova plataforma hi abunden persones pròximes al PSC i a Unió –motiu pel qual la seva base ideològica es pot definir com a socialdemòcrata i socialcristiana–, aquesta pretén aglutinar un ampli espectre de sensibilitats que creuen que és necessari millorar l’ encaix de Catalunya a Espanya, però sense arribar a la ruptura.

En l’acte del dia 14 es presentarà un manifest en la lectura del qual, assenyalen fonts de l’organització, està previst que participin, a més de Romeo i Rafel, l’exalcalde de Barcelona Jordi Hereu i la també socialista Erika Torregrossa, així com Jordi Font, el professor d’Esade Carlos Losada, l’activista social Núria Gispert, així com l’advocat Leo Gay.