• Vidal ho va dir en públic, però altres sobiranistes ho fan en privat. L’Estat ja té pretext per investigar els secrets plans independentistes

El ‘cas Santi Vidal‘ no ha sigut un simple autogol de l’independentisme, un altre. Les suposades revelacions de l’exjutge -ara, també exsenador d’ERC– sobre els entrellats més sòrdids del procés són una bomba de rellotgeria que esclata abans d’hora en mans de l’artificier. La fulminant dimissió de Vidal potser evitarà una guerra entre el PDECat i ERC, però no esmorteirà els efectes col·laterals de la detonació.

Com ha explicat amb detall Neus Tomàs, el Govern català fa mesos que treballa en l”endemà’ de la desconnexió amb Espanya. Sota els auspicis del jurista Carles Viver Pi-Sunyer, tots els departaments han rebut l’encàrrec de dissenyar estructures d’Estat i plans de contingència perquè una eventual separació no situï els catalans al caire del caos.

S’han analitzat diferents escenaris. S’han explorat alternatives sobre el finançament, la justícia, les infraestructures… I s’han confeccionat informes confidencials que, segons confessen membres del Govern, comencen a circular entre no poques mans. Potser massa.

SENSE TRENCAR OUS…

I és que, en la lògica independentista, aquesta és l’obligació d’un govern que prepara un referèndum unilateral com a antesala de la secessió: assegurar-se que serà efectiva. El secretisme que envolta aquests treballs i els de la llei de transitorietat impedeix comprovar si els plans sobiranistes voregen la legalitat avui vigent o directament la desborden. Però val més no enganyar-se: per celebrar un referèndum il·legal és indispensable saltar-se la llei. I per desconnectar d’Espanya a la brava, també. Sense trencar ous…

Si dirigents i càrrecs públics sobiranistes presumeixen en privat de la gesta que estan a punt de protagonitzar, no seria estrany que l’exjutge estrella de l’independentisme participés d’aquestes confidències. Ni que després les exagerés davant el públic fins al punt de transformar les futures gestes en enganys presents.

Amb les seves faules o indiscrecions, Vidal ha brindat un magnífic pretext a l’Estat per judicialitzar preventivament i investigar els clandestins plans del Govern de la Generalitat. Això sí que és una gesta.