• Les diferències a Junts pel Sí sobre el pla per al referèndum unilateral sembren dubtes sobre la seva existència i sobre la pervivència de la coalició

Segons el relat oficial, el Govern català ho tenia tot a punt per celebrar un referèndum d’independència vinculant, burlant la llei i esquivant les mines que sembra l’Estat. Negar l’existència d’un pla ultrasecret, guardat sota set claus perquè l’enemic no el desbarati, era gairebé anatema. Dilluns, després que el Constitucional advertís l’elit administrativa de la Generalitat sobre les «responsabilitats penals» que afrontarien en cas d’impulsar la consulta unilateral, Carles Puigdemont va ser menys rotund: «Trobarem la manera de fer-lo». I va passar la pilota al seu soci, Oriol Junqueras: «Em consta que hi ha pensat en això».
  Per donar versemblança a les promeses independentistes, Marta Rovira, número dos d’ERC i portaveu de Junts pel Sí al Parlament, ha donat pistes: la jornada de votació podria anar a càrrec de voluntaris a l’atur reclutats per a l’ocasió. Això no eximiria els funcionaris de la Generalitat de jugar-se el tipus al tramitar la compra d’urnes i paperetes; tan sols els estalviaria haver de seure a les meses electorals.

¿‘Remake’ del 9-N?

Fos la declaració de Rovira un mer suggeriment o una greu indiscreció, el Govern català es va afanyar a desautoritzar-la per boca de la seva portaveu, l’exconvergent Neus Munté. Això, al mateix temps que el PDECat de Marta Pascal advoca per aprofitar la seva campanya pel sí per desmarcar-se de la CUP i d’ERC, trencant si cal la disciplina de vot de JxSí al Parlament.
  Parem ara atenció a Francesc Homs: «No comparteixo que el referèndum no pugui ser un nou
9-N. (…) Seria imperdonable que ens perdéssim en floritures i no fóssim capaços de posar les urnes, votar i explicar-nos». Al defensar davant Puigdemont un remake del 9-N, pel qual va ser inhabilitat, l’exdiputat xocava, també, amb ERC i la CUP, que no estan per més simulacres.
  Al Govern català, en el seu laberint, se li amunteguen preguntes sense resposta. ¿Té de debò un pla magistral per fer el referèndum o només «hi rumia»? ¿Serà oficial o una altra bravata del voluntariat? ¿La fràgil coalició independentista resistirà el xoc d’incomplir les seves promeses o saltarà abans pels aires?