• No defensen la sobirania dels catalans, només el laberint d’un procés del qual no saben sortir

Enganyar no és donar sobirania al poble. La democràcia no és fer un referèndum sense les mínimes garanties legals. La llibertat no és fer callar les veus que dubten ni mirar de modelar la premsa a conveniència. Catalunya no és una, no té una sola visió ni ningú es pot apropiar de la seva voluntat. No, això no va de «vèncer el franquisme», com va expressar recentment la diputada Anna Simó.Franco va morir al llit i ja n’hi ha prou de menysprear o confondre la memòria dels que sí que es van enfrontar a la dictadura. Els que van patir presó, els que van viure en la clandestinitat, els que, malgrat tot, van pactar per impulsar una democràcia. ¿De debò creuen que aquesta fatxenderia és digna de la seva lluita?

I sí, el català, com qualsevol poble del món, ha de tenir dret a pensar-se, a dibuixar el seu futur, a decidir si vol seguir caminant amb altres i en quines condicions. Però aquesta decisió només pot ser el producte d’un procés de reflexió serè, prolongat i col·lectiu. Sense bons ni dolents.

Tensar la situació fins al límit perquè l’Estat exigeixi responsabilitats i mirar de guanyar amb el martirologi la voluntat de la majoria, no és ampliar la base de l’independentisme, és inflamar un conflicte social en què ja estem immersos. Que no ens enganyin més. No defensen la sobirania dels catalans, només el laberint d’un procés del qual no saben sortir. No usin els ciutadans com a escut de la seva incompetència i mentides.