Mai fins dijous havia estat membre del tribunal d’una tesi. El seu autor, Joan de ­Dios Monterde, ja és doctor. L’objectiu de la seva recerca ha estat de­terminar què fa que un assaig pugui considerar-se literari. Dit així sembla avorrit, però no ho és gens: un bon assaig és oxigen ­civil a la recerca d’un lector disposat a respirar diferent. L’assagista és una persona que, meditant mentre escriu, projecta una mirada alternativa sobre allò que no es qüestiona. És una subjectivitat que pensa les coses a poc a poc per descobrir-hi elements que passen desapercebuts o que han quedat sepultats per una veritat que té més de consens que de veritat. Així l’assaig desacata els discursos del ­poder.

Aquests dies llegia la tesi i no trobava la manera de concentrar-me. La successió dels fets, frenètica, m’engolia davant massa pantalles. Dimecres al matí vaig acabar les 800 pàgines. Tot s’accelera. Mentre la Guàrdia Civil detenia alts càrrecs de la Generalitat, sentia l’helicòpter sobrevolant damunt de casa i l’espiral de degradació entrava en fase crítica. Cada vegada més dels meus conciutadans pensaven que calia desobeir.

 Havia de posar-me a escriure aquest article, tan incòmode, i al cap només m’hi cabia un propòsit. Intentar situar-me davant el problema, si fos possible, com ho fa un assagista. Escepticisme. Pensar les raons de l’altre. Provar d’entendre què ens ha dut al col·lapse. Intentar mirar les coses fugint de tantíssima propaganda que fins i tot s’ha colat a les escoles. Aconseguir una explicació que no sigui simplificada perquè, malgrat que ens hagin abocat a una solució binària, la realitat on vivim ultrapassa de molt la dicotomia entre un sí i un no.

Però, es miri per on es miri, som aquí. El Govern de la Generalitat està desafiant l’Estat refundat durant la transició. Un desafiament polític que, impugnant el marc legal vigent per exercir el fòssil del dret a l’autodeterminació, té com a objectiu la construcció d’un nou Estat i, inevitablement, la destrucció de l’Estat espanyol que a principis del segle XIX es va originar amb la fallida de la monarquia absoluta. Diguem les coses pel seu nom.

Davant de la formalització d’un desafiament d’aquesta naturalesa excepcional, l’Estat de dret –el poder organitzat que ordena la convivència, afeblit aquí i arreu per la globalització– només pot actuar amb l’objectiu prioritari de salvaguardar la seva supervivència i, si cal, imposant una repressió que degrada el sistema mateix. Escandalitzar-se davant d’aquesta realitat és farisaic. Si et jugues l’autogovern a la ruleta russa, com ha decidit el president Puigdemont, jugues a totes. I el Govern de la Generalitat, després de les lamentables sessions del 6 i 7 de setembre al Parlament, va decidir jugar a tot o res i, com havia reiterat per activa i per passiva, va iniciar el compte enrere del referèndum unilateral d’independència.

Després d’anys deixant podrir el pro­blema (però usant les clavegueres poli­cials, com ha dictaminat el Congrés sense que passi res), ara, a la pròrroga, el president Rajoy ha decidit trencar la corda amb ­autoritarisme per evitar que el referèndum es pugui celebrar. Com si cremant les ­paperetes morissin les il·lusions. I no. No només. Ja no.

La qüestió de fons no és si el Govern espanyol en té prou amb la llei per blindar l’Estat del 1978. Si fos així, hauria fet escac i mat. La qüestió afecta la cultura política que sustenta l’Estat i la seva fortalesa institucional. Perquè l’Estat, desbordat pel procés, s’ha despullat. I què hem vist? Una màquina antiga que no gradua l’abast de decisions que encara posen en més perill la seva estabilitat perquè sabotegen l’Estat de dret descaradament. Si davant mobilitzacions sostin­gudes només sap reforçar-se detenint persones, cal abandonar tota esperança. Acceptar a la fi que és una màquina avariada perquè, malgrat els senyals i advertiments de tota ­mena, ha estat incapaç de reformar-se. Signes dels temps mentre retorna el pànic nuclear i hi ha terroristes tre­ballant per fer-nos tot el mal que ­puguin.

L’Estat del 78 no està noquejat perquè estigués constitutivament tarat. Cap moment de fundació constitu­cional és pur ni net. S’ha anat degradant perquè, enlloc d’actualitzar-se, es va deixar corrompre per una trama d’interessos partidistes i econòmics escudada rere una idea d’Espanya caduca i uniformitzadora. La seva legitimitat, així, s’ha aprimat. Molt. Diguem les coses pel seu nom. Però diguem-les totes.

Falta una setmana per l’1 d’octubre. El preu que els governs estan disposats a pagar pel referèndum –per fer-lo, per impedir-lo– és altíssim. Ignorem, doncs, en quines condicions s’arribarà al 2. Però sí que sabem que no mereixíem arribar fins aquí. No mereixem aquesta agonia civil. El fracàs de l’actual classe política –una confabulació d’irresponsables– ha estat colossal. És veritat que els bons assagistes, com explica Monterde, eviten les paraules solemnes. Jo no ho soc. Fracàs colossal. Ho miro a poc a poc i no veig res clar. El mòbil em bull amb imatges i consignes, però no em sé il·lusionar com fa tanta gent que estimo. Soc un ciutadà decebut que anhela que el caos ­institucional acabi amb el menor trencament possible.