La cúpula de l’independentisme ho ha tornat a fer. Cada vegada que es troba en un atzucac, recorre a l’“astúcia”. Aquesta vegada en forma d’enunciat alambinat i recargolat, un redactat conjuminat per acontentar molta gent i que no agradarà a gairebé ningú.

L’esperada frase de Carles Puigdemont no va ser el “Proclamo la independència” solemne que esperaven els milers de seguidors que esperaven davant del Parlament ni les desenes de periodistes de mig món. El president va anunciar que assumia el resultat de l’1- O i, per tant, “el mandat que Catalunya es converteixi en Estat independent”. Quan? No hi ha termini. Depèn d’un diàleg sobre “els resultats” del referèndum que sap amb seguretat que no s’obrirà perquè és impossible emprendre una negociació amb aquestes premisses. Han guanyat els partidaris d’una declaració unilateral d’independència ( DUI), una mica temorosa i en diferit, malgrat que la frase sigui suficient com perquè el Govern del PP no pugui quedar-se de braços plegats. És una declaració que no es va votar, que no serà publicada al Diari Oficial de la Generalitat i que no va provocar un esclat de celebracions als carrers com se suposa que faria un poble que anhela aquest instant des de fa temps, però que pot activar el fatal article 155 de la Constitució.

Què ha fet exactament Puigdemont? Una proclamació d’independència? Una declaració d’intencions per al futur? Un exercici retòric? Un desafiament a l’ Estat? Una provocació a Rajoy? Una marxa enrere? Un altre estratagema per prolongar el procés…? Segurament és una mica de tot això. És una proclamació d’independència si provoca la reacció contundent del Govern central. És una declaració d’intencions futures perquè, encara que la Moncloa no se la cregués, anuncia la pretensió de continuar pel mateix camí. És un exercici retòric perquè ningú no té clar quin diantre ha declarat amb precisió el president. És una provocació a Rajoy perquè el cap de l’ Executiu central no pot preveure això sense moure un múscul. És una marxa enrere perquè la seva aplicació no és immediata com es va prometre per activa i per passiva. I, sobretot, és una altra tàctica per prolongar el procés, que ja es pot qualificar d’inacabable.

D’aquests últims dies de pressions a Puigdemont en un i un altre sentit no podia sortir res coherent. Ahir al matí guanyava la DUI en diferit, al migdia ho feia una versió suau amb crida al diàleg, amb un contingut que diverses persones dels governs català i central van comentar de manera informal, i a la tarda va tornar a la primera versió, retocada a l’alça. La CUP, que amb prou feines ha estat consultada aquests dies, va imposar que els diputats firmessin una declaració quan va acabar el ple de la declaració.

Tants equilibris es deuen a la necessitat d’evitar que Rajoy activi la suspensió de l’autonomia al mateix temps que se satisfà les entitats sobiranistes i s’evita que la CUP doni un cop de porta. Una cabriola impossible d’executar sense que es trenqui alguna cosa en l’intent. De fet, va estar a punt de trencar-se la unitat de l’independentisme a causa del malestar dels cupaires.

La sessió va acabar amb tots els diputats de Junts pel Sí i la CUP a la sala d’actes del Parlament, fora de l’hemicicle, estampant la seva firma en una declaració que resa: “ Constituïm la República catalana”. Un gest exigit pels cupaires, a qui els va semblar insuficient el discurs de Puigdemont. Un text que manca de validesa jurídica, però amb què s’intenta preservar la unitat de l’independentisme, que ahir va estar més a prop que col·lapsar i desembocar en unes elec­cions.

Puigdemont va escriure ahir el seu particular capítol en la història, però la gran ironia és que la seva declaració d’independència, que va acaparar una atenció internacional impressionant, només ho serà si Rajoy la considera proclamada i actua en conseqüència.