Quan aquest diari va revelar que Car­les Puig­de­mont volia «im­posar» al PDECat una llis­ta del president, a­pro­piant-se les subvencions i espais electorals del partit però renegant de les sigles, els postconvergents es van mostrar contrariats. No sabem si amb el missatger, per publicar-ho, o amb el pròfug de Brussel·les, per les seves pretensions. Aviat s’ha materialitzat la fulminació del PDECat, a mig camí entre suïcidi assistit i homicidi.    

Junts per Catalunya (JxCat), la imitació de Junts pel Sí fabricada per Puigdemont i els seus fidels, vola per lliure. La seva directora de campanya, Elsa Artadi, s’ha procurat seu pròpia i ha trencat el carnet del PDECat. Maniobra que potser el protegirà d’una eventual patacada electoral, però al preu de convertir-lo en força extraparlamentària després del 21-D.     

A poques hores de l’inici de la campanya, amb prou feines es coneix res del programa electoral de Junts per Catalunya. Només ha transcendit un document intern, en què adverteix a ERC que, guanyi qui guanyi el 21-D, «impulsar qualsevol altre candidat [que no sigui Puigdemont] és legitimar l’article 155 i l’atac a la democràcia». És a dir, el president cessat ha de ser restituït en el càrrec pel Parlament encara que hagi perdut les eleccions.    

Si s’imposa a les urnes la llista republicana s’entreveu un xoc de le­gitimitats en el si mateix de l’independentisme. Puigdemont vindicarà la que segons la seva opinió va emanar de l’1-O i de les eleccions del 2015 –tot i que ni tan sols va ser cap de cartell per Girona–, i Oriol Junqueras o Marta Rovira, la del 21-D.    

El culte al líder autoexiliat a Bèlgica mentre part del seu Govern s’encaminava a la presó s’anteposa, doncs, a la unitat de les forces independentistes. Una dada destacada, ja que totes plantegen els comicis com una batalla democràtica contra el 155.

Fugida perpètua

En paral·lel, els negociadors de JxCat, ERC i la CUP no han aconseguit fins ara pactar un full de ruta comú per donar continuïtat al procés. Cosa que presagia que, si sumen majoria absoluta el 21-D, arrossegaran de nou Catalunya en la seva perpètua fugida cap endavant.