Manifest La Tercera Via: diàleg i acord

A Catalunya vivim uns temps molt intensos, provocats per la crisi econòmica, política, social i institucional que pateix tot el món occidental. És una crisi agreujada a Catalunya d’una manera especial  per la deriva política iniciada, entre altres raons, amb el rebuig ciutadà a la sentència del Tribunal Constitucional que, previ recurs del PP, va invalidar part de l’Estatut d’Autonomia aprovat per les Corts espanyoles i que havia estat refrendat per la ciutadania de Catalunya. Una deriva de confrontació molt accentuada a partir de les últimes eleccions al Parlament del 25 de novembre de 2012.

Davant aquesta situació, estem convençuts que som molts els ciutadans de Catalunya, i també de la resta d’Espanya, que, independentment de la ideologia i l’opció política de cadascun, ens sentim més identificats amb els que cerquen alternatives i solucions per a l’acord, que no amb els que se senten incentivats pel conflicte o satisfets amb l’absència de diàleg.

Enmig d’aquests dos extrems hi ha una Tercera Via. Una via molt ampla, plural i transversal, que recull tots aquells que som capaços de reconèixer els greuges realment existents, però que també veiem les oportunitats aprofitades en un camí compartit, gràcies a l’àmplia voluntat de totes les parts, que vam començar amb la reforma democràtica fa ja 35 anys.

Ens resistim a pensar que només hi ha els camins de la confrontació, la divergència i la separació entre Catalunya i la resta d’Espanya. No creiem que res s’hagi esgotat inevitablement, ni que, si no ens separem d’Espanya, estigui en perill la identitat nacional ni la personalitat singular de Catalunya. Ben al contrari, avui més que mai la tensió i la falta de diàleg estan posant en risc les bases del catalanisme plural i integrador, moderat, pactista, conciliador i dialogant que tants i tan bons resultats ens ha donat com a país en les últimes dècades, després de la transició de la dictadura a la democràcia i del restabliment del nostre autogovern.

Creiem que no hi ha una única manera d’entendre Catalunya, ni tan sols dues, sinó moltes. Estem segurs que moltes d’aquestes formes d’entendre i estimar el nostre país coincideixen a constatar que, entre el radicalisme dels uns i l’immobilisme dels altres, hi ha una via molt més ampla de possibilitats per entendre’ns, sobre la base de la reforma d’un projecte democràtic compartit que necessita una revisió profunda i urgent. La Tercera Via: diàleg i acord.

Sabem que el compromís amb Catalunya no s’exerceix només des de l’independentisme, ni tampoc des de l’autonomisme. Som molts més els que pensem que al mig d’aquestes dues formes d’expressar-se hi ha una via ampla de diàleg, negociació i acord amb la resta d’Espanya, que tots tenim l’obligació de fomentar i explorar. Sense prejudicis ni falses limitacions, sense claudicacions però també sense amenaces de ruptura. Amb seny i sense rauxa. Amb la intel·ligència necessària perquè la raó canalitzi emocions i sentiments.

I sí, nosaltres volem decidir. I volem decidir amb la resta de catalans, però no a esquenes, i molt menys en contra, de la resta d’espanyols.

Nosaltres, efectivament, volem decidir, però no volem decidir per dir si marxem o ens quedem on estem, sinó sobre la base d’allò que no només és possible sinó desitjable i necessari: un acord que renovi profundament el compromís democràtic del conjunt d’Espanya amb Catalunya i de Catalunya amb la resta d’Espanya.

Nosaltres volem que els catalans puguem decidir sobre una alternativa construïda entre tots, la societat catalana i el conjunt de societat espanyola, una opció que representi una millora, una renovació del conjunt del projecte democràtic d’una Espanya integradora de la seva diversitat i pluralitat. Una reforma en profunditat de les relacions del conjunt d’Espanya amb Catalunya. Un projecte engrescador pel qual pagui la pena apostar. Que sigui just i respectuós amb la nostra llengua, cultura i identitat i amb els nostres valors compartits com a poble, i que resolgui d’una vegada les mancances econòmiques del nostre autogovern.

Estem convençuts que aquesta Tercera Via, la del diàleg que faci possible un acord, és l’única solució possible a l’atzucac en què ens trobem atrapats avui tots plegats. Una Tercera Via que sabem que no s’aixecarà per si sola. Sabem que caldrà construir aquesta Tercera Via entre tots.

Per això avui fem una crida a tots els que es sentin reconeguts i representats per aquesta voluntat conciliadora, però a la vegada exigent amb la necessitat de canvi de la situació actual, per fer possible la Tercera Via arreu de Catalunya i de la resta d’Espanya. La Tercera Via: diàleg i acord.

Compartir el Manifest

Signa el Manifest

Autoritzo que es publiquin el meu nom, cognoms i municipi al llistat de signants del manifest de l'Associació / Autorizo que se publiquen mi nombre, apellidos y municipio en el listado de firmantes del manifiesto de la Asociación

Please wait...