La Tercera Via: Diàleg i acord

LA TERCERA VIA: DIÀLEG I ACORD és una associació que neix de la necessitat de trobar una sortida realista a l’actual situació de bloqueig en la relació institucional i política de Catalunya amb la resta d’Espanya.

LA TERCERA VIA: DIÀLEG I ACORD és una associació privada amb voluntat pluralista, apartidista i sense ànim de lucre.

Constituïda a la ciutat de Barcelona el dia 29 de setembre de 2014, l’associació LA TERCERA VIA està oberta a la participació de tots els ciutadans espanyols o estrangers residents a Espanya, que facin seus els objectius fundacionals de l’associació.

Les activitats i funcions de l’associació LA TERCERA VIA: DIÀLEG I ACORD s’exerciran majoritàriament a Catalunya, per bé que s’estendran també a la resta d’Espanya i si cal a l’estranger.

Per què sorgeix “La Tercera Via”?

Totes les enquestes fetes a Catalunya durant els últims anys constaten que, a desgrat del gran augment experimentat pel suport social a l’opció independentista que s’ha produït aquests anys, la majoria de la ciutadania catalana prefereix el diàleg que faci possible un acord institucional i polític entre el Govern d’Espanya i el Govern de la Generalitat de Catalunya.

En concret, la majoria de la ciutadania catalana dóna suport a la Tercera Via.

Segons l’enquesta de Metroscòpia publicada pel diari “El País” el dia 29 d’octubre de 2014, el 46% dels ciutadans de Catalunya votarien a favor d’”una tercera via en la qual Catalunya continuï formant part d’Espanya, però amb noves i blindades competències en exclusiva”.

El 29% votaria “a favor de la independència de Catalunya” i el 17% preferiria que “Catalunya continuï formant part d’Espanya amb les mateixes competències que fins ara”.

La mateixa enquesta constata, tanmateix, que si només es pogués votar a favor o en contra de la independència de Catalunya –per tant, sense una “tercera via”-, l’opció secessionista guanyaria per 44% a 42%.

Finalment, en el supòsit que en unes eleccions autonòmiques anticipades el conjunt dels partits que donen suport al procés sobiranista aconseguissin la majoria absoluta al Parlament de Catalunya, només el 25% de la ciutadania voldria “proclamar sense més la independència de Catalunya i procedir a negociar-ne després amb el Govern espanyol els detalls”, mentre que el 63% preferiria “seguir el model escocès i negociar amb el Govern espanyol l’organització d’un referèndum plenament legal sobre la possible independència de Catalunya”.

Mes recenment, les dades del barómetre del CEO (Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat), publicades el 14 de març de 2015 indiquen que el no a la independència guanya per cuatre punts percentuals de diferencia al sí (48% a 44%), un canvi clar de tendencia. Indiquen també que els partits independentistes ya no obtindríen la majoría absoluta en les eleccions al Parlament de Catalunya.

Tenint en compte les dades oficials de la jornada de “participació ciutadana” del passat 9-N, queda clar que el suport explícit a l’independentisme és només de menys d’1.861.753 persones (29,28%), mentre que més de 421.071 dels participants hi van votar d’alguna manera contra aquesta opció i, allò que sens dubte és molt més important, prop de 4.000.000 dels més de 6.300.000 possibles participants van optar per no pronunciar-se.

És evident, per tant, que cal donar a conèixer i promoure LA TERCERA VIA, que és la del DIÀLEG I L’ACORD.

Quins objectius té l’associació?

  • Estimular el diàleg cultural i polític sobre el desitjable encaix institucional de Catalunya a Espanya.
  • Obrir els necessaris espais de reflexió i diàleg per tal de reconèixer la diversitat de sentiments nacionals existents a Espanya i fer possible la seva integració institucional.
  • Promoure l’estudi objectiu i rigorós dels problemes actuals de la relació entre Catalunya i el conjunt d’Espanya.
  • Promoure tota mena d’accions d’opinió, comunicació i publicitat adreçades a fomentar el diàleg, la convivència, el respecte i la recerca d’acords institucionals i polítics que permetin el desitjable encaix ple de Catalunya en una Espanya plural.
  • Promoure la recerca de socis i adherits de l’associació, amb la finalitat de difondre els seus principis i objectius arreu de Catalunya i també a tot Espanya.

Consulta els estatuts de La Tercera Via

banner1_text

Quines activitats té previstes?

L’organització de conferències, seminaris, congressos i tota mena d’actes públics

per tal de difondre els seus missatges, amb la participació d’especialistes reconeguts

La publicació d’articles, opuscles i llibres

de constitucionalistes, economistes, politòlegs, juristes, sociòlegs i altres especialistes de solvència acadèmica reconeguda sobre les possibles alternatives existents a l’actual situació de bloqueig en la relació institucional i política de Catalunya amb el conjunt d’Espanya

La presència activa als mitjans de comunicació,

escrits i sobretot audiovisuals dels periodistes, opinadors i altres especialistes que defensin els objectius fundacionals de l’associació i en difonguin els principis

La inserció d’espais publicitaris als mitjans de comunicació

escrits i audiovisuals donant a conèixer l’associació i els seus objectius, amb la finalitat d’aconseguir adhesions ciutadanes a la voluntat de diàleg i acord que defensa l’associació

La realització periòdica de treballs demoscòpics de gran abast

que permetin conèixer de manera exacta i puntual l’evolució real de l’opinió pública sobre els sentiments d’identitat i pertinença nacionals; les possibles alternatives d’una nova articulació territorial de l’Estat, amb els seus avantatges i inconvenients…

La publicació i difusió massiva d’un Llibre Blanc

sobre les alternatives reals d’una nova articulació territorial de l’Estat, redactat per un grup molt ampli i plural de constitucionalistes, economistes, sociòlegs, hisendistes, juristes i altres especialistes, indicant els avantatges i els inconvenients de cada una de les alternatives proposades.